Димо Алексиев поведе зрителите на Нова телевизия към Сестримо, оказа се, че актьорът, който се превъплъщава успешно в ролята на младия д-р Генадиев в „Откраднат живот“ имал баба и дядо в беловското село.

02%d0%b6%d0%bf-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be

В рамките на девет минути актьорът показа своите любими места в рубриката „Опознай България“. Сестримо се намира в началото на Рила, споменато е в „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов – поясни в началото на репортажа Алексиев. Той поведе екипа към гарата, която за негова изненада се оказа заключена и невиждала пътници от десет години насам.

Сетне той раздаде автографи на малчуганите от местното училище и посети храма „Свети Георги“ където беше посрещнат от църковния хор.

След това измина заедно с екипа пеша пътя до параклиса Света Петка над селото, където както сам казва „Тук трябва да се мълчи, смирено да крачиш и да изкачваш козята пътека“.

 

02%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b22

Предполага се, че мястото където сега е параклисът е имало средновековна християнска крепост. В историческите книги пише, че това е било през девети век, а черквата е била част от крепостта, така както виждаме това при възстановената частично крепост Перистера.

Крепостта е служела за укриване на местното население когато се задавала чужда войска. Доста хора от старото село Сестримка са намирали убежище в храма. Разграбен и опожарен е бил от кърджалийските нашествия, хората от Сестримо обаче все още го почитат като свято място и правят курбан тук. Това е една от гледките, заради които си струва да посетите тези места- каза актьорът.

В първия петък след Великден на този параклис се прави курбан за здраве и се раздава на хората, които са там. Съществува народно поверие, че първоначално на тези скали е имало само икона на Света Петка, поставена там за да закриля селото и жителите му. По-късно един мъж(строител) сънува, че Света Петка идва при него и го моли да й направят дом и тогава се изгражда параклисът.

02%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b21

Зрителите на Нова ТВ се озоваха и малко над язовир Белмекен. Селото е в подножието на върха. А през лятото край язовира е приказно, каза Алексиев.