* Галеристът Огнян Боев

Тридесет картини ще дари на Пазарджик художникът Никола Манев, съобщи галеристът Огнян Боев. Той е получил писмо от Манев, в което авторът го определя като човек, който ще направи подбор за постоянната експозиция в областния град. Огнян Боев е натоварен от него и със задачата да намери място за картините. Те трябва да бъдат достъпни за пазарджиклии и гостите на града. Предстои ми разговор с кмета на Пазарджик – Тодор Попов, разказа Боев. Той е отворен към добрите идеи н областта на културата и очаквам от него съдействие, защото картините на Никоа Манев са богатство, което ще бъде и част от картинното наследство, което ще остане за бъдещите поколения.

Според Огнян Боев най-добре би било картините да бъдат „настанени“ в сградата на ХГ“Ст. Доспевски“, но дали това ще се случи, ще стане ясно след разговорите му с кмета Тодор Попов.

02nikola-manev

Никола Манев e роден в Пазарджик през 1940 г. , израстнал е в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон.

Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Има зад гърба си над 140 самостоятелни изложби в цял свят, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

Живописецът живее и твори от 45 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.