От два до пет лева е цената на Коледната звезда на градския пазар в Пазарджик. Дневно с китката, която символизира Рождество Христово се снабдяват от десет до петнадесет домакини. Обикновено цветето се купува без повод, но с наближаването на празниците желаещите да го поставят в дома или офиса си стават повече. Като цяло търговията с цветя намалява тези дни, причината е, че сергиите са на открито и при ниските температури саксиините растения не могат да оцелеят. Освен Коледна звезда се предлагат и хризантеми, рози, кали и гербери.

Ето кои са цветята, които по традиция красят дома ни преди Коледа и Нова година.

Коледна звезда

Може би най-разпознаваемото цвете за Коледа е коледната звезда. Първоначално цветето се е срещало само в ярко червени и зелени листа (“цветовете” всъщност са листата). Днес може да се намери в най-различни шарки и вид. В естествена среда цветът на листата варира от бяло, през розово, до червено, с тъмни, понякога дори и пъстри листа, но търговците ги боядисват във всевъзможни цветове, като дори добавят и блясък.

02%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81

Амарилис (Хипеаструм)

Друго добре познато коледно цвете е амарилиса. Високо и грациозно, с цветове наподобяващи тромпет, това празнично цвете може да стане централен обект на коледната трапеза.

Обикновено с наближаването на Коледа червените сортове свършват първи. Други цветове, в които може да се намери са бял, розов, оранжев, а венчелистчетата са твърди, на райета или петна.

02%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%82%d1%83%d1%81-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5

Коледен кактус, коледниче
Смята се, че коледния кактус цъфти по Коледа. От там идва и името му.

Ако обаче имате такова растение от няколко години, вероятно сте забелязали, че то предпочита да цъфти в края на октомври. Независимо от това, тези кактуси имат прекрасни буйни цветя, които висят надолу като коледна украса от върховете на листата.