Таня Обер, Екс ан Прованс за PZdnes.com

Отменената вече Наредба против бурките в Пазарджик стигна до редакцията на френския вестник Льо Фигаро, по ирония на съдбата месец преди да бъде отменена. Припомняме, че забраната в града падна, след като бе приет аналогичен закон за цялата страна, а след като наредбата се явява подзаконов акт тя трябва да бъде премахната.

В електронното издание на френския вестник с дясна ориентация Льо Фигаро от последния ден на септември тази година се съобщава, че  от 27 април 2016 Пазарджик е първият български град забранил носенето на никаб на обществени места.

Мярка, която „тази община от южната част на страната оправдава чрез местния подем на салафизма. Доскоро непознат в България, никабът се разпространил от три години в ромския квартал на града от 70.000 жители, територия на самопровъзгласилия се имам Ахмед Муса, подсъдим от февруари месец за радикална ислямистка пропаганда.

С 39 гласа „за“ и 2 « против“, общинският съвет гласува забраната за „носенето на обществени места на дрехи и aксесоари покриващи лицето и пречещи на неговата идентификация“ срещу глоба от 300 до 1000 лева (150 – 500 €). България, главно православна, наброява 13 % мюсулмани най-вече сред турското и ромското малцинства. Бурката още никога не бе носена до скорощната поява на салафиски проповедници. […]

Тръгнала от Пазарджик, бурката се разпространява в ромскитe гета на още три града на юго-изток. Една националистка политическа формация, близка до средно-дясното правителство, представи наскоро проект за закон, забраняващ носенето на никаб по цялата държавна територия срещу високи глоби и отнемане на социални помощи.“

Приемането на този закон бе известено от Льо Фигаро на 30.09.2016, добавяйки, че « c Франция и Белгия, България става третата европейска държава, в която такава мярка е в cила. »

le figaro.fr c AFP (Aгенция Франс Прес)