В пазарджишка област има само две села, които носят имена на светици – Света Петка и Варвара. Днес варварци празнуват именния ден на своето село, което от началото на християнството в България носи името на мъченицата – покровителка на внезапно починалите.

04%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b0

В ранното средновековие село Варвара е било дарено на Бачковския манастир, пише в своята книга „Пазарджик и Пазарджишко“ проф. Иван Батаклиев. Населеното място се е намирало в близост до някогашна крепост, чийто зидове личат на места и сега. Самата крепост е позната на местните с името „Дуварето“.

Живот по тези места е имало още от тракийско време, като за това свидетелстват множество артефакти открити в землището на Варвара. След приемането на християнството тук както и в цяла България на местата на старите оброчища се изграждат храмове и параклиси.

Още Стефан Захариев разказва за капището с име „Св. Огняна Марина“, което съществува и до днес и е мястото, където се отбелязва празникът на светицата.

04%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0varvara2

Около селото от малко по-късен период съществуват и параклиси „Св. Никола“, „Св.Илия“ и „Свети Георги“. Изследователят проф. Батаклиев посочва, че към тези параклиси може да се причисли и „Св.Троица“, както и „Света Варвара“. За всички тях той открива сведения в устава на Бачковския манастир от Григори Пакуриян. В него е отразено, че тези параклиси заедно със земята са подарени на монашеското братство. Поо това описание през 1937 г. е открито местонахождението на развалините на старото селище, което е било на петстотин метра от сегашното, в близост до тракийските могили. Цялото имение дарено на Бачковския манастир е носело името на параклиса – Света Варвара. Имението се е простирало от сегашното село до Ханчетата, на кръстовището за Септември.

Имението е било унищожено най-вероятно по време на турско нашествие, а хората избягали в близките гори са се върнали след това, за да сложат началото на днешното село. Едво в началото на ХIХ в. обаче те успяват отново да съградят своя нова черква с името Света Варвара.