* Снимка – архив

Ана Гройс, PZdnes.com

Майките на деца с увреждания организират отново протест, след като през септември гласът им остана глас в пустиня! На седми декември, в сряда, те ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет. Майките от Пазарджик, от сдружението „Подай ръка и подкрепи“ и този път ще се включат протеста. Един автобус с хора, предимно родители, деца и млади хора с увреждания ще се включат за пореден път в предвиденото за сряда протестно шествие в столицата.

Община Пазарджик застава зад майките като осигурява транспорта им в деня на протеста. Три месеца по-рано – през септември родители на деца с увреждания протестираха в София и още 10 града в страната с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и да изготви електронен регистър на хората с увреждания. Социалното министерство предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина.

Това ще важи обаче само за децата до 18-годишна възраст. А истината е, че родителите се налага да изхранват децата си и след навършването на пълнолетие.  И след 18 години, на практика те си остават деца и имат нужда от обгрижване – от храна, памперси и други консумативи. Радка Станева, майката на 22-годишната Руми, която страда от ДЦП и се учи да ходи сама сподели, че обмисля варианта да напусне работа от следващата година. Причината – майката сама се грижи за двете си дъщери.

С огромни усилия и с помощта на благодетели, жената успява да плаща на асистент 300 лева месечно, който трябва да придружава Руми до университета в Пловдив, където вече трета година учи по специалността „Социални дейности“. Радка прогнозира, че ще наложи да напусне   работното си място, за да придружава лично детето си до университета, тъй като едва смогва да заделя пари и да плаща на асистента.

Така семейството ще бъде лишено от по-голям доход и на практика ще бъде обречено на мизерия. Това е само една от десетките лични истории на жени и семейства, в битката им със системата. Майките заплашват с гладна стачка и продължават да настояват че младежите с увреждания след 18 също трябва да бъдат защитени със закон, защото когато  родителите остареят и самите те ще имат нужда от грижи – няма да има кой да се грижи за децата им.