До Рождество Христово остават 20 дни. Крайно време е да подготвим подаръците, защото цените тръгнаха нагоре. По-предвидливите вече са пакетирали своите покупки, но ако не сте сред тях все още имате време.

Според нашата анкета голяма част от пазарджиклии не могат да заделят повече от двадесет лева за подарък на член от семейството. Те признават, че ще разчитат на нещо символично, тъй като никой не трябва да остава разочарован на Коледа.

Най-вече децата. За разлика от нас, те предпочитат играчка. В търговската мрежа има изобилие от изделия, които ще зарадват малчуганите. Цените им варират от три до петдесет лева, като стойността се определя от размера и материалите, от които е изработена куклата или камионът. Майките признават, че са приготвили пари и за кукла, и за дрешка. Независимо, че дрехите за децата гонят по стойност тези за възрастни.

Дамите с отгледани деца ще очакват под елхата да открият парфюм, бижу или друга мечтана придобивка, но малко от тях са склонни да вярват, че наистина ще бъде така. Причината е в дефицита нападнал семейните бюджети от години насам.

Сред предпочитаните подаръци попадат и книгите, много от тях обаче струват между 12 и 15 лв. в книжен вариант, а електронният не е любим на хората от третата възраст, тъй като голяма част от тях не разполагат с електронен четец. Лелеян подарък са телефонът, лап топът и таблетът. Влизат в графата – допустими, тъй като не се плащат наведнъж, а разсрочено във времето. Топ подарък е и СПА – почивката.

Мъжете са далеч по-скромни от жените, те ще бъдат доволни на шал, комплект за бръснене или … чифт чорапи. Последното предложение е дадено от пенсионер, който предпочита да направи подаръци на внуците, вместо да помисли за себе си. Те вече са тийнейджъри споделя дядото, а освен подаръците им е заделил и по двадесет лева за Сурва.

Възрастните дами са на мнение, че подаръците които очакват са пантофи, посуда, а също така шал, шапка и ръкавици. Други пък споделят, че ще са доволни на всичко, което Дядо Мраз им е приготвил.

В момента магазините са пълни с хора, които разглеждат и избират. Малко са тези, които купуват, жалят се продавачките. Повечето от хората пред щанда казват, че същите стоки в Пловдив или София, струват по-евтино. Дори и като си платиш бензина до там.