В 17:30ч. днес ще бъдат запалени светлините на Коледната елха в пещерското село Радилово, а малчуганите от детска градина „Здравец“ ще поздравят жителите и гостите с оригинална програма.

Коледен концерт са планирали от местното читалище за 23 декември, той ще се проведе в читалище „Зора-1903“. На следващия ден в 19:00ч. ще бъдат представени автентични коледарски обичаи от този край. Мъже и момчета ще обиколят къщите в селото, за да благословят стопаните и да им пожелаят здраве и берекет през идната година. В обиколката им от няколко години насам е предвидено и коледуване в къщите на двете английски семейства, които местните вече смятат за радиловци.

Библиотекарката в читалището Марена Вачкова си спомня как първите един-два пъти британците с неприкрит интерес наблюдавали странните за тях хора, дошли да им изнасят серенада. После опознали традицията. Сега ги очакват – вече не само с интерес, но и с нетърпение. Заплануваните тържества продължават на Коледа в църквата „Св. Теодор Тирон“.

На 28 декември пък започват новогодишните веселби в пенсионерския клуб. Точно в полунощ на 31 декември кметството и читалището канят всички за наздавица на площада.