Топ 10 за периода: 05.12.2016г.-11.12.2016г.

1) „Бабо, разкажи ми спомен“ – Ивинела Самуилова, изд. Хермес

12babo_razkaji_mi_spomen_hrm_1

Оригинален поглед към мирогледа и обредността на старите българи от най-продаваната съвременна българска авторка.

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта“ и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня – сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.

2) „В тъмната гора“ – Рут Уеър, изд. Хермес

3) „Под опека“ – Сандра Браун, изд. Бард

4) „Славея“ – Кристин Хана, изд. Ибис

5) „Инсомния“ – Венета Райкова, изд. Ентусиаст

6) „Таен свидетел“ – Джон Гришам, изд. Обсидиан

7) „Вселената на раменте ми“ – Дженифър Нивън, изд. Ентусиаст

8) „Изкушение“ – Лайза Клейпас, изд. Ергон

9) „Домът, в който стените не помагат“ – Меги Хигинс Кларк, изд. Бард

10) „Огнената звезда“ – Нора Робъртс, изд. Хермес