Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвинения в разпространение на радикален ислям пазарджишки имам Ахмед Муса.

Припомняме, че преди две седмици пазарджишкият Окръжен съд реши да промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в парична гаранция от 5000 лв. Решението бе протестирано от Окръжна прокуратура с мотив, че основният обвиняем по делото може да се укрие, а налице са множество доказателства за неговата дейност в джамията Абу Бекир и кв. „Изток“. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест или обжалване.

Окръжният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка „задържане под стража“ за Ахмед Муса Ахмед и други шестима задържани при акцията на ДАНС за радикален ислям на 28 ноември 2014 г.
В мотивите си съдия Ирина Джунева тогава посочи, че приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407, а именно – проповядване на война, но са налице тези по член 109 за антидемократична идеология.

Доказателствата сочат, че изповядван краен ислям като идеите в него са антидемократични и има опасност, ако обвиняемите останат на свобода, да продължат дейността си. Съдията каза също, че са събрани доказателства за крайността и радикалността на тези идеи от разпитите на свидетели, проведени пред съдия.

Ахмед Муса Ахмед има три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след обявяването на „Ислямска държава”, като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава”, качвала е снимки във „Фейсбук” със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

Делото срещу Муса тръгна в края на март тази година, но той не е напускал ареста от момента на задържането си, в края на ноември 2014 г. Към момента е и единственият обвиняем с мярка „Задържане под стража“.

Междувременно стените на джамията, в която той проповядваше бяха разрушени от събратята му, а също така и прилежащите помещения. Това стана факт, след като изтече срокът поставен от РДНСК за премахване на незаконните сгради, които се оказаха извън територията на единствения частен молитвен дом в България, изграден с благословията на Главно мюфтийство, а по-късно обявен за гнездо на радикализъм.