Ана Гройс, PZdnes.com

На 31 декември, в празничното издание на авторското предаване на БНТ „Иде нашенската музика“ ще ни радват талантите от детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Елица“ Пазарджик. Припомняме, че миналата седмица момичетата и момчетата от фолклорния ансамбъл пътуваха на снимки в София.

В столицата, пазарджишките таланти участваха в записите на Новогодишната програма на БНТ. Така малко след 12:30 на обяд, в празничната програма, танцьори и музиканти ще покажат за пореден път красотата на българските народни ритми. Двете концертни групи ще представят „Дражевски игри“, „Пазарджишка сюита“, както и песните „Ой, кукувице!“, „Разсърдила се Димана“ и  „Сънува ли, Недо?“.  ДЮФА „Елица“ е създаден през 1979 г. от Кирил Пекалиев – председател на тогавашния Градски съвет за култура в Пазарджик.

За хореографи на ансамбъла са поканени Георги Георгиев и Маргарита Караджова, която и до днес е главният двигател на трупата. През 1995 година АНПТ „Пазарджик“ и ДЮФА „Елица“ с решение на местния парламент създават Общински център по фолклор, чиято основна цел е съхранението и популяризирането на българския фолклор, а също и попълване редиците на професионалния ансамбъл с танцьори от детската школа. Ансамбълът винаги е бил школа по родолюбие, място където си дават среща различни поколения, обединени в стремежа си да запазят българския дух и традиции.

Отиващата си 2016 –та година беше повече от успешна за танцьорите от „Елица“. Припомняме, че през изминалите месеци трупата взе участие в множество концерти, включително и участия в международни фестивали в Италия и Сърбия.