Шестдесет и пет годишен човек чака повече от час линейка на Спешна помощ, на ул. „Луда Яна“ в Пазарджик, сигнализираха наши читатели. Въпреки многобройните позвънявания на телефон 112, автомобилът с лекаря все не пристигал.

Националната система 112 е забавящо звено, а понякога закъснението е от 7 минути, което може да струва човешки живот, разказаха диспечерите на телефона. Те приемат обаждането и трябва да го пренасочат към съответната Спешна помощ, ако няма свободна линейка, закъснението става още по-голямо, защото няма как да бъде пренебрегнат обработвания вече пациент. Така се стига до забавяне по-дълго от половин час.
Проверихме каква е причината за забавянето на конкретния сигнал, а от Спешна помощ в Пазарджик ни информираха, че линейката е изпратена, но на посочения адрес нямало никого.

В същото време от там продължиха да ни звънят с молба за помощ, а също така и с констатацията, че линейкаджията е объркал улиците. В крайна сметка човекът бе посетен от екипа на Спешна помощ близо час и десет минути след случилото се с него.

Сериозна причина, която бави лекарите е и липсата на достатъчно доктори в Спешна помощ. Те работят с ниски в сравнение с останалите медицински заплати и мераклиите да спасяват човешки животи, буквално се броят на пръсти.