За трети февруари 2017 г. е насрочено следващото заседание по делото за палежа на автомобила на районния прокурор Георги Кацаров, което тръгна днес срещу Иван Грахов. Съдът предложи на подсъдимия съкратена процедура за решаване на казуса, но той поиска делото да бъде гледано по общия ред. Това означава, че на следващото съдебно заседание в залата ще трябва да дават своите показания пострадалият шеф на Районна прокуратура, както и вещите лица.

img_6896

Преди да даде ход на процеса съдия Коста Стоянов изслуша исканията на адвоката на обвиняемия Валери Пейчев. Според него е имало нарушения в сроковете за разследването на палежа и поиска елото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата, заради неправомерно удължени срокове за разследването. Прокурорът по делото Васил Малинов категорично отхвърли това искане, като заяви, че няма процесуални нарушения, а в удължения срок са събрани важни доказателства за вината на Грахов. Мнението му бе уважено от съда.

Следващото искане на адвокат Пейчев бе насочено по отношение на предявените имуществени вреди нанесени от обвиняемия. Според доказателства подпаленият мерцедес на Кацаров е бил купен през 2000 година и стойността му при покупката тогава е в пъти по-ниска отколкото оценената щета от 6000 лв. Същото важи и за паркираната близо до изгорялата лимузина опел „Корса“. Вещото лице я е оценило на 1500 лв., а според Пейчев тя струва 780 лв.

Това искане бе охарактеризирано от прокурора като неоснователно, тъй като има експертиза на вещо лице по делото и то е аргументирало стойността на порстрадалите возила. Съдия Стоянов заяви, че ще се произнесе след изслушването на показанията на вещото лице и това ще стане в следващо заседание по процеса.

След това бе прочетен обвинителния акт, според който на осми септември 2015 г. Иван Грахов е залял със запалителна течност мерцедеса на Кацаров, който е бил паркиран пред дома на приятелката му в Септември. Това е станало около 4.40 часа сутринта, а край колата е намерена и бутилката, в която е бил съхраняван бензина. На нея има следа от пръстите на Грахов. Пожарът е тръгнал от задната дясна гума на колата и е бил забелязан от съсед на Кацаров. Той го събудил и въпреки бързата реакция колата е изгоряла, като е имало опасност да пламне и съседната опел „Корса“, която е собственост на приятелката на прокурора.

Попитан дали признава вината си, Грахов заяви, че е напълно невинен.

В края на заседанието адвокат Пейчев поиска промяна на мярката за неотклонение на подсъдимия, но въпреки аргуентите, че той има влошено здравословно състояние и трябва да се грижи за болната си майка, съдът остави подсъдимия в ареста.