Рождество Христово. Топлина се ралива в домовете и сърцата ни, камбанен звън оглася ефира и ако сега е време за поезия, аз бих посегнала към Дебелянов. Както сам се определя „На Бога най-светлият син“. Мисълта за него ми донесе книгата на издателство „Славена“, която съдържа стихове на Димчо Дебелянов, а подбора и предговора е дело на пазарджишкия литературен критик Никола Иванов.

Това е книга, която трябва да има всеки българин. Причините са повече от ясни. Дебелянов е онзи млад поручик, който въпреки дарбата си, не се скри, а избра да отиде на фронта и да загине, заради теб, заради мен, заради България.

Воден от дълбоката си любов към род и Родина. Оставил вечно скърбящата си каменна майка, превърнала се в символ на вечното очакване на незавърналите се българи. В оня двор с белоцветните вишни. Твоят двор, моят двор, някъде в България или навсякъде, където има майки и вишни.

25%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d1%87%d0%be2

Дебелянов няма нито един стих посветен на Коледа, но стиховете му раждат точно онази любов, която може да бъде сътворена само и единствено, когато сме обградени от най-близките си и любими хора. Магията на неговата поезия е в простите, обикновени думи, сякаш не ги е написал някой друг, а ние редим на белия лист и може би това е тайната на гения – с простички думи да навлезе в душевността на обикновения човек и да обясни своите най-човешки чувства.

Именно тази магия разкрива в своя литературен анализ и Никола Иванов. Той трябва да бъде прочетен, защото пресъздава и любовта на Дебелянов, и неговото битие, дала пряко отражение върху творчеството му. Книгата за Дебелянов е изключително полезно четиво за всеки ученик и възрастен пристрастен към стиховете на поета. Читателят ще открие на едно и също място оценката за едно дълбоко талантливо творчетво и любимите стихове.