ЯНУАРИ

– Гръмна скандалът „Евстатиев“

По традиция годината стартира с кукерско шествие във Варвара, където маскираните момчета, мъже и деца гонят злото и приветстват настъпването на новата и по-добра година. Добрата новина бе и по-високата минимална работна заплата, която стана 420 лв., а детските надбавки се увеличиха, марак и с малко. Добрата предстояща новина е, че от 1 януари на настъпващата след седмица 2017 г. минималната заплата ще стане 460 лв. за детските надбавки обаче, никой нищо не споменава, въпреки бюджетния излишък.

Първото родено бебе на 2016 г. бе момиче, което се казва Франческа. Новогодишната нощ взе и своята жертва 53 годишната Парашкева Л. бе зверски изнасилена и пребита от двама свои сътрапезници, а в резултат на това почина на пети януари.

Пещера „Снежанка“ отбеляза 55 годишен юбилей на 3 януари. В същия ден Ахмед Баши от кв. „Изток“ влезе в новинарските хроники с гърмежи по повод на това, че станал дядо. На 5 януари община Пазарджик обяви данъчна ваканция за борчлиите. На осми януари полицията задържа 12 мигранти натъпкани като копърки в нелегално такси край Калугерово.

На 15 януари община Пазарджик обяви обществена поръчка за първите блокове по програмата за енергийна ефективност. Ден по-късно се състоя поредният протест срещу цените на винетките. Той спря движението на колите по пътя Пазарджик – Белово и се наложи полиция да вземе мерки срещу протестиращите. На 17 януари гръмна случаят на изнасилването на 16 годишно момиче от екскметът на Стрелча Иван Евстатиев. Стрелча се стече на площада, за да протестира срещу бездействието на прокуратурата, която в началото не повдигна обвинение на Евстатиев. До края на месеца сагата претърпя развитие, като бившия градоначалник се разболя и започнаха да го лекуват в ареста. Там той получи инсулт и в края на месеца бе преместен в Психодиспансера в Пазарджик.

На 24 януари бе овладяна критична ситуация във Ветрен дол, където топящи се снегове докараха поройни води в река Чепинска, а след това преляха в един от кварталите му. Ситуацията бе овладяна бързо и за радост без съществени поражения, а причина бе липса на заинтересованост от страна на Напоителни системи, които бяха забравили да затворят шлюзовете на напоителен канал.

На 30 януари бе направен опит да се избере нов председател на Адвокатската колегия в Пазарджик, но никой от кандидатите не събра необходимия брой гласове и се наложи да се провежда балотаж между Георги Добрев и Тако Ангелов.

Изпратихме месеца с фестивала „Зимни музикални вечери: Проф. Иван Спасов“. В Пещера за втори път избраха Михаил Паев за „Цар на виното“ в конкурса от „От Дионисии до Св.Трифон“.

ФЕВРУАРИ

– Областта завря от събития

С първа награда за детски маски се завърна от българската Венеция –  Алекс Хрисов Терзийски от Семчиново. Малкият кукер обра овациите на публиката на приключилия на 31 януари карнавал на маските в Перник.

Препис на паисиевата „История славяноболгарская“, както и избрани стихове на Ботев, Вазов, Добри Чинтулов, Стоян Михайловски правиха в междусрочната ваканция децата в читалището на Лесичово и читалището на Калугерово.

„Форд Мондео“ собственост на прокурор Васка Наскова е пламнало, около 4 часа, в нощта срещу 3 февруари. Возилото е било паркирано пред жилищния блок, в който живее магистратката на бул. „Г.Бенковски“ в Пазарджик. Все още не са установени злосторниците направили палежа.

Адвокатите на Евстатиев поискаха отвод на съдия Стателова, вместо това получиха гледане на мярката за неотклонение на клиента си в болницата. Стателова прецени, че той трябва да остане в ареста.

На 5 февруари с брифинг ръководството на полицията в Пазарджик обяви, че е открит трупът на 44 годишен Йордан Асенов от Братаница, изчезнал на 6 декември 2015 г. Близките му, още тогава сигнализираха в полицията и изразиха съмнение, че той е убит. В деня на изчезването си Йордан натоварил четирите си деца в каруцата и тръгнал към царевична нива да събира необрана царевица. Имотът е собственост на кмета на Братаница Георги Спасов. Трима бяха привлечени като обвиняеми във връзка със смъртта на Йордан.

В Септември, по време на сесия кметът Марин Рачев обяви, че до края на годината ще довърши пътя Ветрен – Славовица.

На 7 февруари 126 адвокати гласуваха за това Георги Добрев да оглави Адвокатската колегия в Пазарджик, а съперникът му Тако Ангелов е спечели 92 гласа, а броят на гласуваите е 220, като имаше и недействителни бюлетини. Изборът бе обжалван от Тако Ангелов и на практика до промяна в статуса на адвокат Валентин Карабойчев, който бе предишният шеф на колегията не се стигна.

За 13-и пореден път на 14 февруари  се проведе празникът Пещерска „Златна сватба“. Идеята за тази традиция принадлежи на общината и местното читалище „Развитие“, които събират двойките, отбелязващи 50 години от сключване на граждански брак през календарната година. Домакините на празника начело с кмета на Пещера Николай Зайчев посрещнаха 21 съпружески двойки, доживели заедно този семеен юбилей.

В община Септември сартира кампания за озеленяване на площи за обществено ползване, включително и междублокови пространства. Най-напред дейностите стартираха по главната улица на общинския център. Първият етап бе разораване на площите и подготовката им за засаждане. След това стана и зацветяването.

Подписка за спасяването на Жребичко стартира на 17 февруари, тъй като от Министерство на енергетиката настояваше в непосредствена близост до селото да се отвори мина за добив на уран. Първото писмо до общината бе изпратено през 2015 г., а второто бе пристигнало на 10 февруари. На първото общинският кмет Петко Петков е отговорил отрицателно, а във второто му пишат, че не виждат проблем да започне проучвателна дейност. Подписката обаче успя да стресне управляващите и те се отказаха сами от намеренията да превърнат китното село в пустиня.

Предложение за издигане на паметник на Захари Стоянов в Пазарджик бе внесено в деловодството на ОбС – Пазарджик от Сдружение „Тракия“ и Сдружението на частните предприемачи и работодатели. Вносителите предлагат паметникът да бъде поставен в градинката на кръстовището на улиците „Цар Шишман“ и „Мария Луиза“ в областния град, с лице към „Паша арк“.

Сибирският тигър Саша от пазарджишкия зоокът се сдоби с фенска фейсбук страница. Към момента почитателите на голямата котка за близо 2000 души. Това, което се случва с всеобщият им любимец е отразено от различни хора, с изключително много снимки. Кратки клипчета дават информация за поведението на мъжкия тигър, който от година има и съседка тигрицата Найша.

На 23 февруари се разчу за нов палеж. Колата на шефа на РПУ-Пазарджик – Ненко Годжевъргов не е палена умишлено, това показал първоначалният оглед на местопроизшествието, контрираха от ОД МВР. Возилото на полицая е пламнало на паркинга пред дома му на паркинг, зад павилионите за зеленчуци на площадчето на „Моста на Лютата“. Това е станало около 3.30 ч. тази нощ заради повреда в елинсталацията на „Ауди“ А4. Малко по-късно прокуратурата обяви, че има умишлен палеж.

На 25 февруари стартира делото срещу Ахмед Муса Ахмед и неговите четиринадест сподвижника за проповядване на радикален ислям.

Двама пазарджиклии се оказаха замесени в побоя на Околовръстното в София, когато четирима яки мъже нападнаха младо семейство, без особено съществена причина. Нашенците са Георги Близнаков и Александър Гечев.

На 26 февруари стана ясно и това, че нова фирма ще инвестира в откриването на завод за авточасти в бившата сграда на „Металик“ в Пазарджик.

Областният управител Трендафил Величков проведе общо събрание на Асоциацията по ВиК в област Пазарджик в последния ден на февруари. На заседанието бяха поканени да присъстват и кметовете на общините нечленуващи в Асоциацията. Обсъдени бяха по-нататъшните координирани действия за провеждане на държавната политика, изпълнение на националната стратегия и управлението на рисковете в сектор ВиК в област Пазарджик. Необходимо е Общинските съвети на Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово да променят решенията си за присъединят към ВиК Асоциацията, в която членуват общините Пазарджик, Септември и Лесичово, а общините Велинград, Стрелча, Панагюрище и Сърница, които все още не са гласували присъединяването към ВиК асоциацията, да изразят принципната си подкрепа на предстоящите си заседания.

 МАРТ

– Поредица от протести организираха лекарите 

От първи март ползването на детска градина стана безплатно за всички жители на община Стрелча, но с условието те да не дължат данъци и местни такси на общината, през последните пет години, съобщи кметът Стойно Чачов. По този начин влезе в сила „Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стрелча”. Всяко новородено пък започна да получава помощ от 1000 лв. от общината.

Баба Мария от Оборище чукна 107 години, в началото на месеца, а малко преди края му издъхна в дома си.

Дружеството на художниците в Пазарджик бе оглавено от изкуствоведа Ани Стойкова. Десет прокурори бяха преместени в сградата на полицията, тъй като за тях няма свободни кабинети в Съдебната палата. Иван Евстатиев посрещна 58 си рожден ден в ареста на 3 март. В същия ден рекорден брой пътници се включи в пътуването с теснолинейката организирано от Кристиан Ваклинов.

Коафьорката Ваня Иванова обяви намерението си да направи рекорд за книгата на Гинес. Дара Стоянова се включи в „България търси талант“ и предизвика фурор с появата си.

Парична гаранция от три хиляди лева бе новата мярка за неотклонение на 27 годишният Иван Янакиев, който размаза на ул. „Пловдивска“ седемдесет годишния Никола Лазаров на 18 декември 2015 г. Решението бе обявено от съдията докладчик по делото Ивета Парпулова, която заяви, че след 23 февруари Янакиев е задържан в ареста неправомерно, тъй като по закон той трябвало да пребивава там не повече от два месеца. Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката.

3214 литра нелегална ракия задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група към Централно митническо управление при проверка в с. Варвара, обл. Пазарджик. В депото са открити както резервоари с алкохол, така и вече готови за пласиране разфасовки.

От 22 март тигрите в зоокъта на парк-остров «Свобода» Саша и Найша станаха семейство с общ дом. Това стана под контрола на специалисти, като вътрешната врата между помещенията на двете клетки беше отворена и двамата заживяха в квартирата на Найша.

МБАЛ „Здраве“ в Пазарджик обяви, че става база за обучение на студенти от Медицинския университет в Пловдив.

Кметът Тодор Попов посочи, че трите училища – “Стефан Захариев“ в Пазарджик, в Хаджиево и Пищигово са с най-лоши показатели, но засега не е взето решение за тяхното закриване.

Общо отчетно-изборно събрание на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Пазарджик се състоя точно на Благовещение в областния град. В Съвета на Регионалната колегия с мандат за четири години бяха избрани арх. Бойко Столинчев, комуто е поверена длъжността – председател и членове – арх. Даниел Мирчев и арх. Петър Мурджев.

Кметът на панагюрското село Бъта Георги Александров заделя по 100 лв. от заплатата си, за да подпомага млади семейства с новородени деца.

В община Велинград пазариха човек да лови бездомни кучета. В септември 200 корена рози изчезнаха часове след като бяха засадени на главната градска улица.

Всички лични лекари от област Пазарджик протестираха ефективно срещу хаоса в здравната реформа на 31 март, съобщи председателят на Регионалната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България – д-р Красимир Кулински. На вратата на всеки кабинет имаше информационна табела къде нуждаещите се могат да получат медицинска помощ, а също така и причините довели до протеста на медиците. Личните лекари са най-натоварени, а на практика средствата за тях са най-малко.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов разкри на редовния си брифинг, че дъщерна фирма на немския гигант „Костал холдинг“ ще отвори новата фабрика за авточасти за „Мерцедес“, БМВ, „Форд”, „Крайслер”,”Фолксваген”, „Шкода“ и други марки автомобили в Пазарджик. От 4 април започнаха интервютата за набиране на персонал, като първоначалния замисъл на инвеститорите в проекта е да бъдат наети петстотин работника от областния град и региона. Компанията е създадена през 1912 г. в Германия.

От 31 март заседанията на Общинския съвет в Пещера започнаха да се излъчват на живо в интернет. Това стана възможно след като кметът Николай Зайчев изпълни предизборния си ангажимент да направи работата на местния парламент по-отворена и достъпна за повече хора и да осъвремени условията за работа в Съвета.

На среща в Министерството на енергетиката, пред кметовете на общините Брацигово – Петко Петков, Кричим – Атанас Калчев и пред мен като представител на гражданското недоволство зам. министър Жечо Станков съобщи, че концесионерът се е отказал от каквато и да е дейност в местността „Лесковец” край Жребичко.

АПРИЛ

– Стана ясно, че в Пазарджик ще бъде открит Медицински колеж

На първи април, но не на шега в Пазарджик пристигна главният прокурор Сотир Цацаров. Той обяви, че Иван Грахов е задържан за палежа на автомобила на шефа на районна прокуратура Георги Кацаров, а проверките срещу градоначалника на Пазарджик са приключили и той не е в нарушение на закона.

Общинският съветник Димитър Петков поиска да бъде премахнат паметникът на Петър Абаджиев от центъра на Пазарджик и създаде обществена дискусия по този повод.

Стиляна Кацарова замени Иван Евстатиев в Общинския съвет на Стрелча, тя влезе в местния парламент на мястото на подалия оставка след скандала от началото на годината ексградоначалник, стана ясно на редовната сесия в средногорския град в началото на април, когато Кацарова положи клетва. Обвиняемият за изнасилване екскмет е бил освободен от поста си след решение на Общинската избирателна комисия още в първите дни на март.

Седемнадесет годишният възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик Емануил Иванов спечели напълно заслужено голямата награда на конкурса „Млади виртуози“, който се проведе в рамките на една седмица в София. Емануил изучава пиано в школата на НЧ“Виделина“ и изправи на крака своите слушатели по време на концерта в столицата.

В световния ден на здравето и професионален празник на работещите в системата на здравеопазването – 7 април, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков и ректорът на Медицински университет Пловдив, проф.д-р Стефан Костянев, подписаха меморандум за сътрудничество, в който двете страни декларират и обединяват усилията си за създаването на Филиал на Медицински университет – Пловдив в град Пазарджик. Филиалът ще бъде териториално изнесена структура на Медицински университет – Пловдив.

Кметът на Добровница Гурко Митев бе избран за шеф на общинската организация на БСП, на 10 април, на общинската отчетно – изборна конференция, която се състоя в Пазарджик. Първоначалните номинации за местен лидер бяха четиринадесет, а след като делегатите ги сведоха до четирима, се наложи Гурко Митев.

В 14 април,  от 11,30 часа бе официално сложено началото на дейностите по саниране в блока, чието Сдружение първо стартира процедурата и извървя пътя до реалното започване на ремонтните дейности, находящ се на ул. „Пловдивска” № 27, № 29, № 31, № 33, № 35, № 37 и № 39”.

320 литра ракия и 10 000 литра вино разкри мобилна митническа група в с. Карабунар, общ. Септември, обл. Пазарджик на 19 април. Алкохолът е открит в частен имот, разположен в землището на селото, обособен като винарна. Обектът няма необходимата регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове, а собственикът, физическо лице, не е представил документи за дължимия акциз.

Насроченият за 23 април опит да се подобри рекордът на Гинес се отлага за неопределено време, съобщи фризьорката Ваня Иванова. Голяма част от жените заявили участие в събитието, което трябваше да се проведе тази събота, са уведомили коафьорката, че не могат да присъстват, тъй като е Лазаровден и трябва да бъдат със свои близки именици.

Районен съд – Пазарджик взе мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 500 лв. по отношение на Ангел Калеев, който бе привлечен като обвиняем за това, че 16.04.2016 год. в с. Овчеполци е нанесъл лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди на Митко Й. от същото село. Митко от Овчеполци неволно се превърна в лице на световна кампания за защита правата на ромите. Политици, правозащитници и ромски общности от цял свят се обединиха в „Туитър“ в защита на 17-годишния младеж.

Земеделски протест срещу еднодневните договори се състоя на 27 април, на пл. „Константин Величков“ в Пазарджик, той бе организиран от лидера на местните земеделски производители Стоян Кузев. От началото на годината до сега бяха проведени два протеста, но въпреки ясните искания, нямаше резултат от тях. Над 500 са производителите поставили подпис под декларация, която е изпратена до Народното събрание и ресорните министерства.

В същия ден Общинският съвет прие и Наредбата срещу бурките. Против гласуваха само Райко Живков от „Евророма“ и  Искро Бейков от „Солидарност“.

МАЙ

– С празници и панахиди

Първият ден на месеца съвпадна с Великден и тържеството за Априлското въстание в Панагюрище, където с грандиозно тържество и заря проверка бе отбелязано паметното събитие. Междувременно светската власт влезе в пререкания с владиката Николай, който се произнесе, че не може да се правят други тържества освен Пасхалното честване.

Вечерта на 2 май бе белязана с палеж на плажа на ханче Луда Яна. В рамките на месец обаче щетите бяха заличени и през цялото лято обектът бе достъпен за посетители.

Пет години от официалното откриване на първия и единствен в страната Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания бе отбелязано в пролетния месец. Кметът на общината Тодор Попов, заедно с управителя на болница „Хигия“ – доц. д-р Стайко Спиридонов подадоха ръка на Мария Чергарова. Младата дама е председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели“ в Пазарджик и години наред търсеше начини да осъществи тази своя идея – хората, чули страшната диагноза да имат свое място, на което да  получават подкрепа от лекари, психолози, трудотерапевти, и където да споделят своята нелека съдба и борбата с болестта.

Кметът на Община Пещера Николай Зайчев влеза в състава на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз. Предложението бе на Националното сдружение на общините в Република България.

Сумата от 6040 лв. успяха да съберат дамите от Движение на българските майки – звено Пазарджик от своя великденски базар, съобщи Гергана Николова. За да се стигне до този резултат обаче, в организацията и подготовката на вещите, предложени по време на базара, от 22 и 23 април, стоят усилията на много хора. Това бе 13-ият благотворителен базар на звеното ни в Пазарджик.

350 пътници, се качиха деветте вагона прикачени към локомотива на теснолинейката и пристигнаха в Якоруда навръх Гергьовден. Пътешествието им стартира около 8.30 ч. от Малката гара на Септември, а на 6-ти май Якоруда отбелязва своя градски празник, а за пасажерите на теснолинейката бе предвидено посещение в храма „Свети Георги Победоносец“, който се намира на половин час пеша от гарата.

Община Пазарджик и Българска федерация по силови спортове “Стронг Мен” организират за втори път благотворителен турнир по силов многобой под мотото “Да помогнем на Славянка да се изправи на крака” на 6 май. Славянка Тонева от с. Семчиново пострада при катастрофа един месец преди да завърши средното си образование в МГ “К. Величков”, през 2014 г.

Областният председател на БСП – Пазарджик Йордан Младенов бе избран в Националния съвет на партията на провелия се през уикенда 49-ти конгрес в столицата. Вторият представител на областта, който влезе в състава на НС на БСП, е Спас Керимов, заместник-председател на Европейската организация на младите социалисти – YES. Участие в конгреса, който избра за председател на БСП Корнелия Нинова, взеха 29 делегати от област Пазарджик.

Трима абитуриенти, чиито попечител е кметът на общината Тодор Попов получиха от него по 500 лева за абитуриентския си бал в края на този месец. Двама от тях Теодора Венчева и Ивайло Гугалов завършват ЕГ“Б.Брехт“ и ще отпразнуват своето дипломиране на 25 май. Константина Шенгарова завършва СОУ „Георги Брегов“. Тримата са част от децата, включени в Органа по настойничество, а кметът е техен попечител. PZdnes.com научи, че градоначалникът се е ангажирал с това да купи роклите на момичета, а също така и костюма на Ивайло с лични средства.

Току що подадох оставка и чакам премиерът да я приеме, съобщи областният управител Трендафил Величков. 25 страници с причини ще оповести на конгреса в неделя президентът Георги Първанов. Причините са много и принципни, допълни Величков. Новината бе съобщена в 17.25 ч., минути след като стана ясно, че премиерът е приел оставката на министър Ивайло Калфин, на 10 май.

Художественият ръководител на ансамбъл „Пазарджик“ – Атанас Чолаков бе изборът на Комисията за избор на Почетен гражданин на Пазарджик, призът му бе връчен на 21 май, празника на Св.Св. Константин и Елена и празник на града.

В последния си домакински мач за сезон 2015/2016 на стадион „Христо Гюлеметов – Бонбона“ в град Брацигово футболният отбор от бунтовното родопско градче отбеляза своя празник. На 14 май 2016 година, събота, преди двубоя с ФК Родопи 1921 (Козарско) от 29 кръг на първенството на „А“ областна група Пазарджик, играчите на ФК Брацигово получиха своите медали и купата за първото място като шампион на „А“ ОФГ.

Зам. областният управител Гинче Караминова пое навигацията на делата в областна администрация, след като областният управител Трендафил Величков подаде оставка и тя бе приета от премиера Бойко Борисов.

На 12 май влезе в сила Наредбата срещу бурките, приета през април. Четири дни по-късно бе направена и първата глоба на нарушителка.

На 17 май 168 пълни отличници вчера получиха благодарствени грамоти от кмета на Пазарджик – Тодор Попов. Това се случи в Пленарна зала на общината, а абитуриентите са от всички общински училища.

Ден по-късно откъс от „Гераците“ на Елин Пелин бе темата, по която правиха своето съчинение зрелостниците от цялата страна. Билетът с вариант №13 бе изтеглен още преди началото на изпитния ден, но бе обявен по БНР точно в девет часа. Шестима абитуриенти отидоха на бал с лошо настроение, тъй като изпитните им работи от матурата бяха анулирани, съобщиха от МОН.

С второ обвинение – за това, че опиянил непълнолетната И.Б. и я е привел в безпомощно състояние, се сдоби бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев. По закон той може да получи до 6 месеца лишаване от свобода или 500 лева глоба, че напил 16-годишното момиче, преди да го насили. Към момента той бе обвинен в сексуално посегателство над непълнолетната.

Общинските съветници на Пазарджик трябваше да почерпят, защото в навечерието на празника на Пазарджик, се сдобиха с чисто нови таблети. Те са подарък от общината, за да могат да бъдат мобилни и по всяко време да имат достъп до мейлите и материалите, които им пращат от деловодството. Машинките са с големина на екрана от десет инча и мобилен интернет.

2975 души в община Пазарджик празнуваха имен ден в едно с празника на града. 1033 жени носят името на Света Елена в града, а 503 са те в населените места от общината. С императорското име Константин пък са кръстени 465 мъже в Пазарджик и 260 в населените места.

Професионалната гимназия по химия и хранително – вкусови технологии бе първата, която направи своя абитуриентски бал в Пазарджик. Тържеството на зрелостниците съвпадна с големия градски концерт на Тортата, където видяхме изпълненията на Християна Луизу, Дует Ритон, Анелия, Илиян и празничните илюминации. Водещ на концерта бе Васил Василев – Зуека.

Минерлният извор „Банчето“ в Стрелча посрещна първите си посетители, след като отвори врати за летния сезон в средата на май.

Поетът и публицист Румен Леонидов стана единият от тазгодишните носители на Националната награда за литература на името на Никола Фурнаджиев, вторият е председателят на СБП – Боян Ангелов.

В Брацигово вече има само едно средно училище. То е гимназия „Народни будители“ като тя ще носи името професионална гимнаия по строителство и архитектура. Това стана възможно след като по време на сесията на местния Общински съвет в края на май, бе решено през следващата учебна година 2016/2017  да функционира едно училище, а именно СОУ „Народни будители“ с професионална насоченост, така Брацигово се сбогува завинаги с легендарния си техникум.

10 кг. взривно вещество с марката Санитекс пратиха в историята 33 метровия комин на някогашната фабрика в Септември „Победа”. Взривяването на комина стана по искане на местната общинска управа, след като в началото на май месец мълния порази един от символите на Септември през миналия век. Над 100 тона огнеупорни тухли станаха на пух и прах в двора на неработещата вече 16 години стара фабрика за дървен материал.

Седемнадесет годишната красавица Нели Виденова бе коронясана за „Царица Роза“ за 2016 г. в град Стрелча на 28 май.

Стартира поредното издание на „Арт идея, арт алея“, което изненада пазарджиклии с богата палитра от културни събития. Художникът Петър Бажлеков откри впечатляваща юбилейна изложба в ХГ“Станислав Доспевски“.

ЮНИ

– Месецът на спортния Ренесанс в Пазарджик

В първия ден на месеца малки ромчета си направиха нудистки плаж на Тортата. Това предизвика порой от негативни коментари във фейсбук, а празникът на детето бе отбелязан с голям градски концерт, карнавално шествие и конкурс за рисунка.

Пълното обновяване на жилищния блок на бул.“Г. Бенковски“ 123 и 125 в Пазарджик започна на 2 юни. Жилищната сграда е част от първата поредица от пет сгради, които получиха възможност да претърпят пълна промяна по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„Малкото драконче“ Дара Стоянова стигна до финала на „България търси талант“ и се класира пета в окончателната подредба на финалистите. Малката Дара Стоянова получи благодарствена грамота и парична награда от петстотин лева, от кмета на Пазарджик Тодор Попов.

На 2-ри юни с дефиле на участниците, в Пещера стартира II Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“. Фолклорни състави от 5 държави- България, Македония, Румъния, Турция и Сърбия преминаха по главната улица „Михаил Такев“ и с цялата си пъстрота пристигнаха на централния площад в града.

Представителен танцов ансамбъл „Албена“ към Младежки дом Пазарджик отбеляза с концерт 45 години от създаването си, на 7 юни.

Човекът комуто бе гласувано доверието да върне волейболната слава на Пазарджик е Атанас Петров. Треньорът бе представен на пресконференция от кмета на Пазарджик – Тодор Попов и председателят на УС на СК“Хебър“ – Петър Ганчев, на 8 юни. Това стана в присъствието на члена на УС – Витка Дончева и журналистите от местните медии.

В Панагюрище бе открита изключително богатата на апаратура и специалисти болница +Човекът комуто е гласувано доверието да върне волейболната слава на Пазарджик е Атанас Петров. Треньорът бе представен днес на пресконференция от кмета на Пазарджик – Тодор Попов и председателят на УС на СК“Хебър“ – Петър Ганчев. Това стана в присъствието на члена на УС – Витка Дончева и журналистите от местните медии.

В Панагюрище бе открита болница „Уни хоспитал“, в която са инвестирани 90 милиона лева.

Представители на  най-големите руски медии участваха в тридневен инфотур, организиран от община Велинград, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите  и ОП“СИП и ТИЦ“. В понеделник журналистите посетиха Килимарския цех в Костандово, Плиоценския парк и крепостта Цепина. На следващия ден разгледаха Клептуза, горещите извори и Историческия музей, а днес разходката беше до язовир Доспат. Към журналистите се присъедини и директорът на департамент „Информационна политика“ в Тюменска област Александър Новопашин.

На 9 юни приключи досъдебното производство срещу Иван Евстатиев. На 15 юни бе внесен и обвинителният му акт.

На 10 юни посрещнахме Евро 2016 с гигантска шатра, много бира и настроение на Тортата.

На 15 юни на първо четене в Парламента мина Законът за забрана на бурките.

Американски археолози – любители започнаха за четвърта поредна година разкопки на селищна могила Юнаците. работата им се увенча с успех, защото откриха най-старото златно мънисто в света.

Пазарджик за първи път стана домакин на Национално състезание по дебати в Британски парламентарен формат. „Pazardzhik Open“ събра тук представители на цялата страна. Възрастта на участниците бе от 14 до 21 години. Съдиите на състезанието пристигнаха от Англия.

На 22 юни изгоря читалището на с. Мененкьово. започна акция за възстановяването му, в която се включиха всички общини и читалища от областта.

Община Септември си върна собствеността на автогарата и теренът около нея.

Старши треньорът на ФК“Хебър“ е Йордан Петков, това обявиха на съвместна пресконференция в община Пазарджик – кметът на града Тодор Попов, бизнесменът Найден Шопов и членът на УС на ФК“Хебър“ – Румен Димитров. Срещата с журналистите се състоя в Стъклената зала, на 28 юни. Започна и набирането на футболисти за предстоящия сезон.

След успеха на парчето „Къде Си Ти” на STELLko & Ven и Михаил Паев /II-ро място в интернет конкурса БГ Таланти/, Михаил Паев и STELLko пуснаха нов летен хит със заглавие „Отново Сме Тук”. Текстът и музиката са на Мишо Паев, а аранжиментът – на Алекс Нушев.

ЮЛИ

Изпратихме месеца с нов омбудсман

Приказният герой Пинокио посреща и изпраща от 1 юли малките читатели във филиала на Детския отдел на Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев” в Пазарджик.

Директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев награди млад мъж от Пазарджик, намерил и върнал портфейл с документи  и немалка сума пари. В началото на май, 26-годишният Георги Миндов от Пазарджик посетил магазин в близост до АМ «Тракия». Докато обикалял щандовете, забелязал портфейл, в който открил документи и сумата от 2000 лева. Той не се поколебал нито за миг, взел ги и ги предал на дежурния в РУ-Пазарджик.

От 1 юли панагюрецът д-р Димитър Димитров оглави Ротари дистрикт 2482- България, заемайки поста Дистрикт гуверньор.

Министърът на финансите Владислав Горанов връчи на кмета на Сърница – Неби Бозов ключовете и миниван Опел „Зафира“ за нуждите на администрацията. Колата е била конфискувана в полза на държавата и преди да попадне у нас е била карана във Франция. Тя е получена във Свиленград, където разрешение за приемането е издал местният Районен съд и Централното управление на НАП.

По стародавна традиция навършващите петдесет години батачани, се събират през юли в родния си град. За да останат в паметта на потомците те правят добрина за Батак. Тази година половин вековен юбилей отбелязват дамите и господата от набор 1966. Това стана повод те да дарят, на батачани и гостите на града, безжичен интернет и соларно зарядно устройство за телефон.

От 8-ми да 10-ти юли, в рамките на Бирен кемп Пазарджик` 2016, се проведе традиционният за града Бирфест, организиран от Община Пазарджик. Тази година той мина под знака на Европейското първенство по футбол и неговия финал. На 8-ми юли на сцената излезнаха Дичо и Rocka Rolla, а на 9-и юли – DEEP ZONE и Voice & Fingers. 10-и юли, бе запазен за големия финал на ЕВРО 2016.

Над три милиона лева има да прибира община Пазарджик от неизрядни данъкоплатци. Това съобщи по време на редовния си месечен брифинг кметът Тодор Попов. За тези пари са пуснати изпълнителни производства, които са разпределени на повечето съдебни изпълнители в града. Надявам се до края на годината да успеем да приберем голяма част от дължимите пари, каза тогава кметът.

Пазарджиклията Благовест Николов получи благодарствена грамота от кмета на Пазарджик – Тодор Попов заради успешното реализиране на публично – частно партньорство с пазарджиклията Благовест Николов. Мъжът предложил, а кметът приел, заедно със съмишленици и приятели да изгради тротоар с дължина 60 м. и още 150 кв.м. на кръстовището на улиците „Металик“ и „Найчо Цанов“. Средствата за материалите и някои материали са били предоставени от общината.

Годишна стипендия по Наредбата за условията и реда за финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от община Стрелча връчи кметът на града Стойно Чачов на Спас Ненчев. Издръжката, присъдена на Спас е за постигнати високи успехи в спортно-състезателната подготовка и демонстриране на физически умения и волеви качества по време на Държавното първенство по таекуондо, както и за завоювания златен медал в индивидуален спаринг, в категория до 40 кг.- деца.

В Зала 1 на Съдебната палата в Пазарджик, на 6 юли се състоя официалната церемония по встъпване в длъжност на съдия Венцислав Петров и младшите съдии Мария Ненова и Магдалена Татарева, които ще бъдат част от магистратския състав на Окръжен съд – Пазарджик.

Окръжна прокуратура Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу Васил С.,  Георги Н., двамата от с.Братаница, обл. Пазарджик, и Илиян Н. от с.Ветрен дол, обл. Пазарджик за убийството на Йордан Асенов от Братаница.

102 години на 7 юли навърши Темелко Лазаров от септемврийското село Симеоновец. Да го поздравят за рожденият му ден на крака дойдеха кметът на Общината Марин Рачев, зам-кметът Даниела Малешкова, секретарят Нина Вардина и кметицата на селото Богданка Атанасова. Рожденикът почерпи своите гости с шоколадови бонбони, а след това духна и свещичките на празничната торта, подарена му за празничния повод от септемврийският градоначалник.

Кметът на Пещера Николай Зайчев предложи за разглеждане на предстоящoто заседание на УС на НСОРБ, въпросът със стопанисването на пещера „Снежанка“ и възможността тя да бъде предоставена на Община Пещера. Годишно природната забележителност се посещава от 40 000 до 50 000 човека, като през почивните дни потока от туристи достига от 700 до 1000 човека  на ден. Към настоящия момент пещерата се стопанисва от ТД„Купена“, което е към Българския туристически съюз.

На осми юли зам.областният управител Стефан Мирев и съпругата му Яница, станаха родители на малкия Стелиян. Той се роди в МБАЛ „Здраве“.

Около час пя за публиката на третото гайдарско надсвирване в Равногор певицата Валя Балканска. С нея бе и гайдарят ѝ Петър Янев, който е и част от журито на събитието. То се организира от Фондация „Гайдарско надсвирване – Равногор“ и община Брацигово и се проведе на 9 юли в местността Св. Илия над красивото родопско село.

Мостът през село Бошуля, който се намира на пътя за Ветрен и на петстотин метра от отбивката за АМ“Тракия“ бе забранен за движение на камиони над 10 тона, съобщиха от Пътно управление. Съоръжението е строено преди повече от тридесет години и има опасност да стане причина за нежелани пътни инциденти. И към момента заповедта не се спазва.

Близките до Спортната зала „Васил Левски“ улици – „Лозенград“, „Преспа“ и „Никола Ръжанков“ влезнаха в рамките на „Синя зона“ – Пазарджик.

С пита и мед доволните собственици на двата входа, на новосанираната жилищна сграда на ул. „Слави Дишлянов“ в Брацигово, посрещнаха приемателната комисия на 11 юли, пожелаха си здраве и дълъг живот в обновеният им общ дом. това бе и първият саниран по програмата за Енергийна ефективност блок в областта.

На 13 юли с четири малки тигърчета се сдоби семейството на Саша и Найша в Зоокъта на Острова.

Общински съвет в Панагюрище даде съгласие за присъединяване на общината към Асоциацията по ВиК в област Пазарджик.

Кметът на Община Септември Марин Рачев пое всички разходи по възстановяване на изгорялата по обяд на 15 юли къща в село Карабунар. Имотът на семейство Джалеви се запали след като беше поразен от гръмотевица. Най-сериозно от възникналия в последствие пожар пострада стаята, където родителите Адриана и Тони отглеждали болната от церебрална парализа 13 годишна дъщеря Глория.

С тържествена церемония на 23 юли в Жребичко бе открита паметна плоча с имената на загиналите в Априлското въстание и освободителните войни, местни хора. Това стана в присъствието на жители и гости на селото, а също така и представители на сдружение „Родопски хайдути“. Този път обаче, те демонстрираха войнишки униформи от различни години от историята на Българската армия.

Ловци на покемони хукнаха по центъра на Пазарджик. За щастие лудостта не продължи повече от месец. Приключи без наранени хора.

Общинските съветници на Пазарджик избраха новия омбудсман по време на редовното си заседание на 28 юли.

Четири награди Гран при бяха раздадени на Първия регионален фестивал на народното творчество „Свети Константин 2016“, който се проведе под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. След двудневната надпревара между 94 състава и индивидуални изпълнители журито присъди голямата награда в 4 категории. Така със статуетка и парична награда от събора си тръгнаха Исмаил Козарев от читалище „Развитие“ Пещера, Вокална формация „Деница“ към читалище „Република 1950“ с. Мокрище

 АВГУСТ

– Императорският месец на пожарите и почивките

 В разгара на лятото огнеборците гасиха пожари почти ежедневно. Пожарникарите в региона спасиха от унищожение десетки декари горски и лозови масиви, сухи треви и  сгради. Делото на Иван Евстатиев не тръгна заради отсъствието на трима експерти и беше отложено за октомври. Област Пазарджик се присъедини към Световната седмица на кърменето, а пространството край канала Паша арк беше разкрасено с три нови произведения на изкуството, дело на Димитър Маламски, Олег Копаранов и  Лазар Лютаков.

През август министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов, заедно с премиера Бойко Борисов  наблюдаваха в района на Специализирания учебен център „Црънча” демонстрация на способностите на Силите за специални операции. Седмица по-късно, с решение на министерския съвет на поделението бяха отпуснати поделението 3 милиона лева.

През август Пазарджик изпрати трима свои състезатели на Олимпийските игри в Бразилия – Николай Байряков, Димитър Кръстанов и Ренета Камберова. В същото време на Европейското първенство по коробомоделен спорт, проведено в Унгария, пазарджишките корабомоделисти се завърнаха с една шампионска титла и един бронзов медал. На родна земя –  по време на Европейското първенство по корабомоделен спорт в Пазарджик, бяха поставени и нови четири световни рекорда, Йордан Гюров стана най-добрият български петобоец за възрастта си, а ДЮФА „Елица“ представи блестящо страната ни и Пазарджик в международен фолклорен фестивал в Норма, Италия.

През най-жаркия летен месец отбелязахме 90 години от откриването на първия участък от теснолинейката Септември – Добринище – този до СПА столицата Велинград.

Юнаците откриха най-старото злато в Европа и изпратихме от този свят журналистът Димитър Цонев, най-възрастната жена в областта – Магдалена Домусчиева, както и  един от най-младите футболни съдии на Югозападна „В“ група  – Христо Андреев. 26-годишният мъж сложи край на живота си на стрелбище край Пловдив.

За първи път в страната и в историята изобщо бяха съставени осем акта за носене на бурки в Пазарджик, а старши инспектор Борис Боков оглави едно от натоварените звена в сектор «Пътна полиция» при ОДМВР-Пазарджик. Рокери окупираха съдилищата в крупен протест срещу беззаконието. Протестът бе обявен срещу липсата на присъда за убиеца на Бойко и Таня Байкови, които бяха пометени от турски гастербайтер, когото после съдът освободи под гаранция, и след това се укри.

За деня на миньора Асарел-Медет” АД отличи 184 работници за професионалните си постижения и дългогодишната си трудова кариера, а самата минна компания  получи четири браншови награди.  Тамплиерите отбелязаха 8 години от създаването на Велик Приорат България, а осем години по-късно образователният министър даде съгласието си за създаването на Спортно училище в Пазарджик.

СЕПТЕМВРИ

– Месецът на санираните блокове

В началото на септември един от символите на града – Градският пазар осъмна в пламъци. Огнената стихия погълна около 200 кв.м покривна конструкция и овъгли стока   за 7000 лв. Почти по същото време министърът на благоустройството Лиляна Павлова сложи параф под договора за строителството на новия язовир Луда Яна.  

На язовир Батак пък се проведе традиционната регата за радиоуправляеми ветроходни яхти, а пазарджишките моделисти завоюваха купа „Пазарджик“ и купа „Борис Ангелов“.

През първия есенен месец започна работа новоизбраният омбудсман Георги Шопов, който почти веднага откри приемна за граждани. Пазарджишкото Сдружение „Егида“   отбеляза 20- годишен юбилей, а Кирил Александров оглави Адвокатска колегия – Пазарджик. В началото на септември стартира станалият вече традиционен „Плюс фестивал“ с тайния концерт на Остава. По време на трите фестивални дни на сцената в Пазарджик се изявиха Гери-Никол, Ъпсурд, Pavell & Venci Venc’ и още куп млади изпълнители. Започна строежът на нов търговски център и бензиностанция до новата Автогара, които ще осигурят работа на поне 30 души, и беше прерязана лентата на първите два санирани блока в града. В навечерието на новата учебна година, кметът Тодор Попов обяви, че изразходваните средства за  ремонтни дейности и обзавеждане на общинските училища и детски градини възлизат на над половин милион лева, а пазарджишката математическа гимназия попадна на 22-ро място по успех след изпитите след седми клас в страната. Националният съвет на БСП реши евродепутатът Илияна Йотова да е кандидатът за вицепрезидент и да води предстоящата кампания редом с ген. Румен Радев. През септември беше даден старт на делото за смъртта на 70- годишния Никола Лазаров, който бе прегазен от 27-годишния Иван Янакиев на ул. „Пловдивска“, привечер на 18 декември 2015-та година. Полицаите откриха нова плантация за марихуана  в Пищигово и задържаха млад мъж от пазарджишкото село Братаница за убийство на негова съселянка. Парламентът прие закона за забрана на бурките, а пък в Дрезден две бомби гръмнаха пред джамия и Международен конгресен център. В Пещера отвори врати Музей на автомобилите на социализма, Цонко Цонев представи книгата си „Кметълски истории“, а шефът на пожарната комисар Иван Панайотов обяви 2016 за най-тежката в историята на РДПБЗН – Пазарджик от началото на века. Пазарджишкият алпинист Мирчо Бакалов изкачи поредният връх в актива си – най- високият връх на Килиманджаро, а три пазарджиклийки – Теофана Филипова, Юлия Костова и Петя Лалева поеха по пътя Камино в Испания. Пазарджишкият богаташ Борислав Комсийски се представи достойно във ВИП Брадър, а Михо Футеков от Панагюрище и Стоян Спасов  от  Бъта влязоха във „Фермата”.

ОКТОМВРИ

Есенният октомври стартира със запомнящ се рок концерт на крепостта Перистера в Пещера, Община Септември стана шампион по проекти към ДФ “Земеделие“ и започна поставяне на фасадно осветление на църквите в Септемврийско. В Стрелча правиха скринингови прегледи за остеопороза, а министър Василева връчи награди на Брацигово и Велинград в конкурса „Екообщина 2016“. Кметът Тодор Попов даде официален старт на 15-тата кампания за борба с рака на гърдата и обяви, че ЦСРИ на лица с онкологични заболявания става база за обучение на студенти. Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии Пазарджик подкрепи националната кампания за осиновяването, а зам.-министър Диян Стаматов откри заедно с шефката на Регионалното управление на образованието в Пазарджик – Валентина Кайтазова Националната седмица на четенето в Пазарджик. Четирима наши учители бяха на обучение в ЦЕРН, а  математичката Румяна Ангелова от Гимназията по икономика участва в уъркшоп в Естония. Спортният министър Красен Кралев дойде в Пазарджик, който бе домакин на първия в историята мач за волейболната Суперкупа на България, а едно от трите мъжки тигърчета на Саша и Найша бе кръстено Хебър и стана талисман на волейболния ни отбор. С цели 24 медала се завърнаха плувците на СК ”Шампион” от международен турнир по плуване в Гърция.

През октомври Агенцията по храните търси заразени със салмонела полски яйца,  пуснати в магазинната мрежа. В навечерието на професионалния празник на медиците, завеждащият на инфекциозното отделение към МБАЛ – Пазарджик д-р Мария Пелева бе удостоена със званието Лекар на годината от БЛС, а лекарите от МБАЛ – Пазарджик протестираха в защита на своята колежка д-р Гергана Анчева от „Спешно отделение“, която бе малтретирана от близки на пациент, пострадал при катастрофа. За първи път от 1555 г. насам група учени археолози свалиха мраморната плоча над гроба на Иисус Христос в Йерусалим, а  Община Пазарджик обяви, че ще се включи във финансирането на проучванията, респективно на консервацията на находки и структури на “Селищна могила Юнаците”. Полицията в Пазарджик откри нови насаждения с марихуана, а Божидар Георгиев-Кравата, който бе издирван заради стрелбата по Митьо Очите, повече от четири месеца се предаде сам в полицията във Велико Търново. През октомври „създателят“ на първото евросело – Калугерово, Сергей Вачев бе посмъртно провъзгласен за почетен гражданин на Община Лесичово. Рокаджията Тома Здравков мина под венчило, 120 килограма пържени картофи изядоха по време на традиционния „Празник на картофа“ в Равногор, а млади пазарджиклии откриха в околностите на града пивоварна за любителите на истинската, жива, не пастьоризирана бира.

НОЕМВРИ 

– Прездентски избори и двойно убийство

По 16 години затвор при строг режим получиха Васил Спасов и Георги Николов от Братаница, които в съучастие с Илиян Найденов са причинили смъртта на Йордан Асенов от същото село, на 6 декември миналата година. Присъдата бе произнесена днес от съдебен състав председателстван от съдия Ирина Джунева. Илиян Николов ще изтърпи наказание от 15 години затвор, също при строг режим. Присъдата бе произнесена на 1 ноември.

В Деня на народните будители в Пещера бе учреден общински комитет „Васил Левски“. Инициативата за това бе на кмета Николай Зайчев, но тя събра хора от различни партии, на различна възраст, с различен произход, за да се изпълни един от заветите на Апостола „Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нас“.

Факелно шествие озари лицата на пазарджиклии, които бяха приятно изненадани от почитта, която най-младите ни съграждани показват към народните будители. Сред тях бяха и танцьорите от „Чудесия“. Тийнейджърите тръгнаха в два лъча от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, събраха се на Колоната и заедно продължиха към монумента на славянските първоучители Кирил и Методий.

Чисто нов пътнически микробус „Ивеко” е на разположение на членовете от Клубът на инвалида в Септември от втори ноември. Специализираното транспортно возило е адаптирано за хора в неравностойно положение. Лично кметът на Общината Марин Рачев предостави новата придобивка при визитата си в Клуба на инвалида.

Астроложката Йорданка Игнатова пророкува още на първи ноември победа на втори тур за ген. Радев в президентската битка.

 

Кметът на село Карабунар Иван Каменарски бил приятно сюрпризиран в Деня на народните будители, че основно училище „Христо Ботев“ в Карабунар с директор Катя Михова ще получи нов автобус за 32+1 места. Возилото е осигурено от Министерски съвет след активни, настоятелни действия от страна на кмета на Общината Марин Рачев.

 На отчетно-изборно събрание на Представителството на СБХ Пазарджик Маргарита Иванова бе единодушно преизбрана за председател за следващият петгодишен мандат. В ръководството са и скулпторът Здравко Здравков и художникът Петър Бажлеков. Това стана на трети ноември.

На 4 -ти ноември, Димитър Костадинов от Момина Клисура бе освободен от ареста, а очакващите решението на съда пред сградата негови приятели, посрещнаха с аплодисменти определението на съдия Александър Александров.

Двойно убийство на ул. „Дунав“ в Пазарджик вцепени Пазарджик преди деня на изборите за президент. Асен и Василка бяха открити от съседи заклани с кухненски нож. Двамата пенсионери живеели сами, синовете им били във Финландия, а дъщеря им в Алеко Константиново. На следващата сутрин млад мъж простреля две жени с въздушна пушка, той бе мигновено арестуван от полицаите, които чяла нощ охраняваха местопрестъплението на съседната улица. Оказа се, че тридесет годишният Иван Николов е извършител на зловещото престъпление от предната вечер. Той има криминално досие и е наркозависим. 

На 6 ноември: При 99.71% от протоколите: Радев – 25.14%, Цачева – 21% В Община Септември при 100 % обработени протоколи от изборите за президент и вицепрезидент на Република България, най-много гласове има за кандидатите на ПП ГЕРБ Цецка Цачева/Пламен Манушев – 4 651 гласа или 36,45 % от действителния вот. Това е окончателната класация за общината на първи тур.

Въпреки обещанието си премирът Бойко Борисов не подаде оставка, а в САЩ изненадващо Доналд Тръм спечели вместо очакваният фаворит Хилъри Клинтън.

Убиецът на двамата съпрузи от ул. „Дунав“ – Иван Николов остана в ареста, като му предстои принудително лечение в специализирана психиатрия към затвора в Ловеч. Това постанови на осми ноември съдия Александър Александров, който гледа делото за мярката за неотклонение на задържания. Той бе доведен в съда окован с белезници и през цялото заседание говореше несвързано.

Конферентната зала на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик бе именувана в памет на починалия в началото на месец май арх. Лилян Делевски и неговите родители, съобщи един от инициаторите на събитието скулпторът Марин Кузев.

Пет минути продължи зарята над Пазарджик, която бе поръчана от Областната оранизация на БСП. Тя бе в чест на новоизбрания български президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, на 13 ноември. В областта: Радев – Йотова спечелиха 61.97% от избирателите

Н следващия ден премиерът Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. На 18 ноември Парламентът  прие оставката на втория кабинет на Бойко Борисов с 218 гласа „за“ и двама въздържали се народни представители.

Предварителното бързо производство срещу Димитър Костадинов от Момина Клисура е преобразувано в редовно, съобщиха от Прокуратурата. Припомняме, че то бе заведено след като на 27 октомври по обяд младежът нанесе два удара на д-р Гергана Анчева от „Спешно отделение“ към МБАЛ – Пазарджик, а също така удари и охранител на лечебното заведение.

Волейболен клуб „Хебър“ представи новия си сайт, на който може да се намери подробна информация за мъжкия отбор на клуба, както и връзка с отлично разработената Facebook страница, Istagram, Youtube канала и Flickr. Така всички привърженици ще имат достъп до много снимки, видео, статистика и резултат в реално време на всички мачове на отбора. www.hebarvolley.com.

По традиция Община Пазарджик се включи в инициатива на фондация „Джуниър Авчийвмънт България” – „Мениджър за един ден” като компания – домакин. Партньори на Община Пазарджик бяха трима ученици от ПГИМ, паралелки „Бизнес администрация” и „Банково дело” и от СУ „Георги Бенковски”, паралелка „Предприемачество и бизнес”. Те преживяха един реален работен ден в общинска администрация. В рамките на инициативата ученикът Янко Мърхов от ПГИМ изпълни длъжността Кмет.

Девет двойки от община Брацигово отбелязаха своето петдесет годишно съвместно съжителство. Брачните юбилеи бяха отпразнувани със специален ритуал, по инициатива на Общината на 19 ноември.

Възпитаникът на Средното училище“ Св. св. Кирил и Методий“ във Велинград Иван Ганев спаси живота на дете, което си било глътнало езика и изпаднало в шоково състояние, това се е случило пред сградата на общината. За героичната постъпка на ученика съобщиха от ръководството на учебното заведение и се надяват и повече хора да последват неговия пример.

Започна процедура по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за териториите на Капитан Димитриево и Радилово, съобщи инж. Стела Павлова от Общинска администрация – Пещера.

Във връзка с отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия – 20 ноември децата от детските полицейски управления в областта проведоха акции по пътна безопасност, съобщиха от Пресцентъра на ОДМВР.   Те се осъществиха с помощта на служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Пазарджик и районните управления в Пещера, Панагюрище, Септември и Велинград.

Творческата идея обедини седем панагюрски фотографи – Мариана Стефанова, д-р Николай Радулов, Стоян Георгиев, Костадин Костадинов, Диана Дееничина, Нина Дееничина и Спаска Костуркова, съобщиха от община Панагюрище.

В Пещера стартира дарителска кампания, от Деня на християнското семейство. Организаторите на инициативата призоваха жителите на града, както и на двете прилежащи към него села да помогнат със набирането на дрехи, играчки, игри, учебни помагала – нови или ползвани, но запазени. Те бяха дарени в навечерието на Коледа на деца и семейства в неравностойно положение.

Панагюрският поет и писател Боян Ангелов бе преизбран за председател на Съюза на българските писатели. Това стана на отчетно – изборно събрание на Съюза, което се състоя в София, на 21 ноември.

Над петдесет домакинства се включиха в кулинарната изложба посветена на днешния Ден на християнското семейство в Брацигово. Постните ястия бяха подредени в малката сграда до църквата „Св. Йоан Предтеча“. Някога там се е помещавало първото класно училище на града. Всеки посетител може да види постоянната изложба от снимки, които разказват развитието на църковното и образователното дело в бунтовния град.

Сдружението на предприемачите и работодателите в Пазарджик представи най-новия си проект – фондация „Надеждата на Пазарджик, също в Деня на християнското семейство. На пресконференция председателят на Сдружинето – инж. Евтим Янев представи председателя на УС на фондацията – бизнесменът Иван Неделчев. Идеята за създаването на фондацията се родила преди повече от пет години, но едва сега тя вече е факт и може да започне дейността си.

Насрочването на нови избори чакат в Мирянци, след като на 16 ноември кметът на селото Атанас Минчев подаде оставка. В молбата си за напускането на поста, той посочи като основание „лични причини“.

Ромска бригада от поне двеста души разруши оградата и прилежащите към джамията „Абу Бекир“ сгради. Акцията бе стартирана рано сутринта на 24 ноември във връзка с предписание на РДНСК – Пазарджик, според което незаконните постройки трябва да бъдат съборени. В противен случай собственикът на имота ще бъде санкциониран с висока глоба. Ромите събарят приемна към джамията, масивната ограда, която опасва целия имот, помощна постройка и чешма с навес.

Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не бе спряна, въпреки слуховете, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, тя ще бъде прекратена. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори. Парламентът прие бюджет 2017 и по този начин потвърди продължаването на програмата. Към момента в общината продължават да приемат документи на новосформирани Сдружения, а след това се пренасочват към Областна администрация, от където заявленията ще поемат към Министерството на регионалното развитие.

Журналистът от БНР – Спас Крайнин е новият носител на едногодишна стпендия ва името на проф. Михаил Минков, която му бе присъдена за постижения в областта на радиожурналистиката. Наградата бе връчена на Спас Крайнин от журналиста Явор Цаков.

Във връзка с Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, община  Велинград в лицето на кмета д-р Костадин Коев, пое ангажимент да дарява по една беседка на всички санирани сгради. В първата такава сграда, намираща се на ул. „Патриарх Евтимий” в курортния град, живущите вече се радват на предоставеното  им кътче за отдих.

Стартира записването на отборите за 17-тия традиционен Коледен турнир по футзал, който тази година се проведе от 24-ти до 26-ти декември в спортна зала „Васил Левски“.

ДЕКЕМВРИ

– Месецът на наградите

Първият зимен месец и последният в календара за тази година започна с номинациите за десетте най-добри спортисти за изтичащата година. Здравните специалисти отчетоха петима нови с ХИВ-вирус в областта. Кметът на Стрелча Стойно Чачов се сгоди за приятелката си Дони Василева, а зам. областният управител на Пазарджик Стефан Мирев бе отличен от Фондация „Годишни награди за път на безопасност“ за акция „Погледни“.

Петима творци от Дружеството на пазарджишките художници – Никола Стоименов, Евгения Панчова, Михаил Маламски, Петко Спиридонов и Борис Резов бяха отличени по традиция на годишната изложба в галерия „Георги Машев“.  Кметът на Пещера дари хранителни пакети на 543 души от общината, доброволците в Белово получиха противопожарен автомобил, библиотеката в Звъничево – 230 книги, а  невероятният Никола Манев обяви, че ще дари 30 картини на Пазарджик. Ръководството на СК ”Шампион” отчете 2016 година като най-успешната до сега – с 51 отличия по триатлон.    Полицаите разбиха наркооранжерии, край Синитево, Алеко Константиново и промишлената зона на Пазарджик. Мистериозна смърт на 47-годишна счетоводителка разтърси Пещера, а Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвинения в разпространение на радикален ислям пазарджишки имам Ахмед Муса.

Лекарят от Спешно отделение д-р Гергана Анчева бе изписана от ИСУЛ и остана на домашно лечение. Докторът бе настанена там след като се установи, че получила почти 40% загуба на слуха си след инцидента при приема на пострадал в катастрофа пациент.  Българската търговско-промишлена палата отличи „Асарел-Медет“ АД по време на двадесет и третото издание на годишните награди за принос към икономиката на Република България. Панагюрската компания бе отличена в категорията „Топ 10х6“ , в която от организаторите бяха номинирани фирми от Южен централен район с максимални финансови резултати през 2015 година. „Каменград” Хотел & СПА също бе отличен на престижен форум, а Велинград успя да се класира пръв в раздела за балнео и СПА туризъм на наградите на Министерството на туризма.

Във СПА столицата на Балканите отбелязаха и 110 години театрална трупа, а в Панагюрище  –   67 г. от откриването на Панагюрското златно съкровище. Панагюрка спечели лотарията на НАП с бележка за 1.80, а Стоян Спасов от Бъта спечели „Фермата“ и 100 000 лв. Тома Здравков стана баща на Алиса, пазарджишката коафьорка Воня Иванова влезна в рекордите на Гинес като  успя да постигне мечтата си и направи 330 прически за осем часа. Кметът на Септември Марин Рачев изпрати на лични разноски и напълно безвъзмездно за пострадалата Община Хитрино 30 тонен багер и два 20 тонни самосвала със съответните шофьори и багеристи на колегата си – кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Община Пазарджик се сдоби с КОЛ ЦЕНТЪР за обслужване на граждани, фирми и институции, а кампанията на Начално училище „Васил Друмев”- гр. Пазарджик събра в помощ на Дома за сираци в село Нови хан, стопанисван от отец Иван над 700 кг хранителни продукти от първа необходимост и 588.63 лева. Архирейския наместник архимандрит Яков беше повишен в сан и стана епископ Константийски. Пазарджишката културна общественост се сбогува  с едно от най-добрите пера на Пазарджик – поета Атанас Иванов.

Областният управител Гинче Караминова обяви, че Област Пазарджик ще бъде партньор на Пловдив, който спечели правото да бъде Европейска столица на културата за 2019 г., както и че от началото на следващата академична година в Пазарджик ще започне прием за обучение на медицински сестри, акушерки и рехабилитаторки.

Коледните тържества стартираха в цялата област. Големи и малки населени места грейната в празнични светлини и се огласиха от коледни песни и танци. Представителният танцов състав „Чавдар“ към Младежки дом Пазарджик отбеляза 70 години от създаването си, а пред пределно изпълнения салон Любомира Грозданова отговори с „да“ на предложението за брак на своя приятел Стоян Златанов.

И … до края на декември има още четири дни, те ще бъдат добавени след като изтекат! Пожелаваме ви шеметна и незабравима 2017 г.!