Ана Гройс, PZdnes.com

Еднодневен преход с маршрут в Ихтиманска Средна гора, западно от гр. Ветрен проведоха планинарите от ТД „Незабравка“ гр. Септември. В проявата взеха участие и членоветете на клуб „Млад турист“ от 12 клас на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик.  Изходен пункт бе местноста „Паланката“, от където по черен коларски път за около час и половина планинарите достигнаха крайната цел – село Голак. След прехода при слънево време и почти пролетни температури, многобройната група се настани в дома на Марияна Банкина, член на ТД „Незабравка“, чиято прабаба е майка на известния български политик, земеделския лидер – Александър Стамболийски. След кратка почивка, част от планинарите се заеха с разпалване на лагерен огън и приготвяне на топла храна, а друга се отправиха на разходка в селото и района около него.

“ Много съм доволна от прехода до село Голак“ – сподели за PZdnes класната ръководителка на младежите от ПГСА  Стефка Алмаян. „Никога не съм идвала на това място, моите ученици също. Научихме много за това село, неговите хора, къщи и за това, че е играло важна роля в историята на България.“

Село Голак е било населено още по време на траките, а на негова територия се е провело сражението на 17 август 986 г. между войските на византийския император Василий втори и цар Самуил. Тук е най-голямото поражение нанасяно на византийски владетел. Много от местностите носят имена от този период. Сражението е известно още като „Битката за траянови врата“. Днес селото е с 4-5 жители, изоставено и сякаш стои още в 18 век.

След вкусните ястия приготвени на огън и червено вино, групата се отправи по нов маршрут до местноста „Паланката „, от където с автомобили се прибра по родните места. Следващото излизане в планината, туристите от Незабравка планират да бъде до х. Равно боре в Родопите, над Варварските минерални бани. Там по традиция в началото на месец януари се прави откриване на новия туристически сезон.