Трендафил Величков е най-вероятният наследник на лидерския пост на Георги Първанов в АБВ, съобщиха източници от партийните среди. Преди няколко дни Първанов обяви, че се оттегля от постта. Първоначално се разшумя, че той напуска политиката заради изборите 6-ото място на Ивайло Калфин. След ден два президентът на България 2002 – 2012 г. обяви, че остава в партията си, чийто основател е и ще даде път на младите, съобщи сайтът vchas.net.

Освен него конците в сянка ще дърпа и вторият човек в АБВ Румен Петков, заедно с Ивайло Калфин.Именно затова през тази седмица се заговори и за наследниците на АБВ.  Официалното оттегляне Първанов ще направи на 15 януари, когато е конгреса на партията. А дотогава трябва да е ясен наследника.

Засега с най-големи шансове е бившият областен управител на Пазарджик Трендафил Величков. Той има доверието на всички в партията,на млади и на стари. Още през януари 2015 г., на годишнина на АБВ той излезе от сянката на Първанов. Величков извади и дивиденти при напускането на Ивайло Калфин като социален министър.

Тогава, преди още от АБВ да обявят официално, че всички техни кадри напускат властта, Трендафил Величков подаде оставка като областен управител. Той е политиците, които привличат с излъчването си и аргументираните изказвания и коментари. Достатътчно скромен е, за да не дразни, а да събира симпатиите на потенциалните кандидат-членове на АБВ.

Трендафил Величков обаче не е единственият, а ще се радва и на партийна конкуренция в АБВ. Другият възможен наследник на Първанов е Марияна Тодорова. Нейното име също е обсъждано за лидерския пост. Дамата е от най-близките и доверени хора. Тя е сътрудничката, която Първанов отдавна подготвя за политиката. До момента тя е доказала, че е активен депутат и активен деятел на АБВ.

Третият възможен вариант и с най-малки шансове е Константин Проданов. Той е финансист и икономически експерт в АБВ. Не е за подценяване обаче факта, че е син на уважавания философ и политолог акад. Васил Проданов. За разлика от маниера в БСП, където се посочваше наследника, в АБВ той ще бъде избран. Това обяви и лидерът Георги Първанов.

ОТ партийните совалки най-много активи събира Трендафил Величков и той е най-вероятният наследник. Марияна Тодорова само ще се издигне в ръководството на партията, прогнозират от АБВ. Самият Проданов пък нямал амбиции да оглави АБВ, защото и без друго рабботата му на финансов експерт в партията е достатъчно отговорна.