Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще си купи годишен талон за паркиране в Синя зона, стана ясно по време на извънредното заседание на ОбС – Пазарджик. Към момента безплатни талони ползват извънредно много хора, а голяма част от тях злоупотребяват с разрешителното. Вместо заложените по Наредба час или два в центъра на града, голяма част от собствениците на талони оставят возилата си за целия работен ден.

Привилегията се полага на онези, които имат търговски обекти в центъра и в рамките на час или два, преди началото на работния ден имат право да паркират бусове или друг вид автомобили, за да заредят магазина или заведението си. Другият вид безплатни талони касаят работните офиси на фирми в центъра на града. До сега те имаха право на едно паркомясто, в случай, че автомобилът им трябва непрекъснато през работния ден. Практиката обаче сочи друго, колите служат на собствениците им да ги закарат и откарат до работните им места. При това положение не е необходимо те да имат кола под ръка, след като не я ползват.

Още по-зле е положението с талоните, които имат да ползват с привилегията общинските съветници. При общ брой от 41 човека, талоните раздадени на политиците били в пъти повече. Практиката вече се прекратява, а кметът Тодор Попов лично ще гледа списъка с правоимащите.

В същото време заемат реално паркомясто от Синя зона, което би могло да носи приход на общината. Днешното заседание бе свикано, за да се гледа една единствена точка от Дневния ред – Актуализацията на бюджета.