Открити в центъра на града мъртви ушати сови, са дали положителен резултат за птичи грип. Животинките бяха открити от случаен минувач край Минералната баня, в близост до Плувния басейн, на 28 декември. От години ушатите сови гнездят в дърветата край банята, а човекът съобразил, че може да са заразени и заради това поискал съдействие от общинска администрация.

Със заповед на директора на Агенцията по храните е обявено първично огнище в Пазарджик и е определена 3-километрова предпазна зона около него. Това означава, че в нея влизат селата Главиница, Алеко Константиново, Ивайло, Драгор и Сарая.

Учредената 10-километрова наблюдавана зона включва 18 села в община Пазарджик: Звъничево, Юнаците, Драгор, Ивайло, Гелеменово, Крали Марко, Пищигово, Мало Конаре, Добровница, Огняново, Мирянци, Синитово, Алеко Константиново, Главиница, Мокрище, Ляхово, Братаница, Сарая и Капитан Димитриево в община Пещера.

По-рано се считаше, че вероятността човек да се разболее от птичи грип е минимална, ако не контактува с болни птици, но заразата може да се пренася и от домашни любимци.

Здравните власти в Ню Йорк потвърждават, че щамът H7N2 е предаден от котка на човек. Ветеринарен лекар е бил заразен с болестта, след като участвал в лечение на най-малко 45 котки. Властите твърдят, че над 100 котки в целия град са дали положителни проби за H7N2. Поради тази причина са спрени осиновяванията, съобщиха световните агенции.

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.