Най-вероятно гълъбарите ваксинират своите питомци срещу птичи грип, предположи днес д-р Георги Ганев по време на заседанието на Областната епизоотична комисия. При предишната вълна на птичия грип и сега няма поразен нито един гълъб. Най-често жертва на инфлуенцата стават кокошките, патиците и пуйките.

Това е и причината те да бъдат поставяни под карантина. Птичият грип се разпространява най-лесно чрез изпражненията на дивите птици, а една от препоръките на ветеринарите е да се премита редовно двора, за да не бъде внесена заразата и вкъщи. Това най-често става когато с обувките, с които сте били навън влезете и в стаята.

Честото миене на ръцете и готвенето на пилешкото месо на висока температура, със сигурност ще предотврати заразяването на семейството. Варете яйцата в продължение на над пет минути, ако решите да консумирате. Не се препоръчва да се приготвят по панагюрски, тъй като в полусуров вид те могат да ни заразят с птичи грип, ако произлизат от носачка заразена с инфлуенца. Това, че ще поставите месото във фризера няма да ви спаси, вирусът на птичия грип умира само ако температрата около него стане над 70 градуса.