На 6 януари – Богоявление или Йордановден, християните честват кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава, според евангелията, Светият Дух слязъл върху него в образа на гълъб и се чул глас от небето: „Ти си Моят възлюбен Син; в тебе е Моето благоволение“. Това е първото свидетелство, записано в Светите писания, че Христос е Божият син. Този момент слага и началото на служението на Христос.

По традиция на Богоявление се освещават и бойните знамена на Българската армия. Церемонията започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. На нея ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри и депутати.

Православната църква отбелязва Богоявление с празничен водосвет, след който свещеникът хвърля кръста. Млади мъже се хвърлят в студените води, за да го извадят. Вярва се, че който го извади, ще е здрав през цялата година. След хвърлянето на кръста във водата влизат  болни с надеждата да оздравеят. Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако времето на Богоявление е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.
В Лесичово
Със сигурност кръстът ще полети към ледените води на Тополница, но все още не е обявен точният час и мястото, където ще се случи това.
В Калугерово

Утре в 12.00 часа ще бъде извършен ритуала по хвърлянето и изваждането на Светия кръст в ледените води на златоностната река Тополница . Благословията за здраве и берекет ще бъде от отец Ангел Тонов.

В Юнаците – ТУК