Изследване на „Активни потребители“ установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар, съобщи aktualno.com.

Веществото е олеамид – токсично е и се влага в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

От „Активни потребители“ нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителя, но увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество. Към момента не е известно да е предприето нещо. „Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество.

След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то – индустриалният химикал олеамид“, разказа д-р Иванов. Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че то не е мигрирало от пластмаса, защото количеството е по-голямо. В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени – от различни райони на страната.

Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. „Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници“, посочи д-р Иванов.

При тях средният процент е 18%, а при домашните – 12%. Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар. „В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар – това е скандално много“, възмущава се д-р Иванов. Причината за безконтролното добавяне на захар е една – захарта пристрастява.

И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни. „Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет“, казва д-р Иванов.

Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта за количеството му – до 2.5%. При други лютеници процентът е над 5%, казва Иванов. В изследването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме масовите, обясни експертът. Изследването ще бъде публикувано утре. Лютеницата с пристрастяващото вещество е производство на  “Идеал продукт” от Перущица, съобщи novini.bg.