Младият мъж, който хвана кръста в Пазарджик е скачал за разпятието в предишни години, научи PZdnes. Николай Димитров е бил и сред хората, които изслушаха цялата литургия в храма „Успение Богородично“ показа внимателния преглед на снимките ни от днешния ден. Едва ли обаче е очаквал, че ще се сдобие с желаната реликва. Ритуалът се изпълнява за здраве в река или вир, където попът хвърля дървен кръст, а местните мъже скачат след него, за да го извадят. Ритуалът по изваждането на кръста от реката е един от най-атрактивните в православния календар.

img_7119 img_7120

 

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да хванат кръста. Смята се, че който пръв го намери ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

Ето как Николай Димитров се сдоби с кръста днес – ТУК