Преди осем години на днешната дата ром хвана разпятието в коритото на Стара река в Пещера и избяга с него.

Кръстът, който изчезна след богоявленския ритуал бе върнат на храма. Оказа се, че той бил уловен от безработния ром Огнян Василев, който си го прибрал вкъщи. Младежът живее в квартал „Луковица“ на родопския град.

Два дни държах кръста вкъщи, ходех по къщите на хората. Някои отваряха, други не, разказа придобилият национална известност ром. Той така и не разбрал къде всъщност е проблемът. Дадоха ми пари и аз върнах кръста, това е. Не знаех, че по този начин излиза, че съм го откраднал, тъй като не съм много добре запознат с ритуалите. Християнин съм, но дали съм кръстен в църква, не знам. Все пак радвам се, че аз съм този, който го хвана, защото ще ми донесе здраве и благоденствие през новата година, заяви тогава Василев.
Отец Димитър Василев, който хвърли кръста на Йордановден във водите на Стара река, потвърди, че Огнян е върнал реликвата. Човекът получи сумата от 90 лева – от трите църкви по 30, уточни свещеникът. Ако човек не е кръстен, не трябва да се хвърля за кръста, допълни свещеникът.Желаещите да премерят сили трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие. Записването ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

На 6-ти януари по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.