В село Голямо Белово традиционно утре, на 8 януари ще бъде изпълнен ритуалът „Къпанки“. На този ден се отдава почит на бабите, дарили нов живот. Събират се деца, които са родени през изминалата една година, като за тях са подготвени различни подаръци. По традиция младите майки и свекърви отиват на реката и там свекървите ще измият ръцете си, като снахата им подава сапун и паричка. От своя страна, бабата приготвя цвете, с което закичва младата майка и й пожелава здраве. Бабите-акушерки напътстват младите булки как да се грижат за новородените деца, за да са живи и здрави. След измиването и потапянето на детето в студените води на река Яденица и самите баби и майки се хвърлят в реката и се къпят за живот и берекет.

На празника на площада в Голямо Белово ще бъдат подредени и няколко кулинарни изложби. Този ден се почита всяка година в село Голямо Белово и традицията се предава от поколение на поколение. Това е начин да се отдаде уважение на старите жени – баби, свекърви и майки, които са дарили живот. Хората от селото отбелязват празника на 8 януари, защото той е пряко обвързан с предходните празници Йордановден и Ивановден.

Скъпи приятели, уведомявам ви, че читалището ни „23 април 1876 г.“ организира празнуването на БАБИНДЕН в неделя -8 януари от 13 ч.в ресторант Равногор, съобщи секретарят на читалището Мария Спасова. Тържеството ще бъде бъде отворено за всички, като е предвидена томбола, викторина и нужните ритуали -подсипване вода на акушеркарката, водосвет за здраве и типичното равногорско ястие -„траана“ при раждането на деца! Всички сте добре дошли! – добави Спасова.