Лайката е лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Употребява се и като напитка под формата на чай с приятен вкус. За лечебни цели се употребяват цветовете на лайката – Flores Chamomillae. Събират се през периода на цъфтежа (от май до юли), като се откъсват целите цветни кошнички заедно с малка част (около 2 cm) от дръжките и се подреждат в плитки кошници или рамки за сушене на билки.

Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 ºС. Изсушените кошнички имат бели периферни листчета и зелени дръжка и обвивка. Изсушената дрога (билката) е с приятна миризма и слабо горчив вкус. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място. Допуска се съдържание на влага не повече от 15%.

Цветът съдържа етерично масло, което има зелен до син цвят в зависимост от количеството на азулените. Маслото съдържа голямо количество парафин и сесквитерпени от кадиненов тип (около 10%), както и каприлова, нонилова и изолерианова киселина. Главните му съставки са бизабол и неговите кислородни производни фарнезен и хамазулен, съдържащи се във вариращи количества – от 1 до 15%.

Дрогата съдържа още кумарини, флавоновите гликозиди апин и патулитрин, слузни вещества, никотинова киселина, салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротин, витамин С, слузни и горчиви вещества.

Капки от лайка срещу хрема 

1 с. л. сушен цвят от лайка се залива с 50 мл вряла вода (най-добре питейна, но не от чешмата). Съдът се захлупва, за да се запари и се оставя течността да изстине напълно. Прецеждаме я добре с цедка, а после няколко пъти през двойна марля. Съхраняваме в затворен керамичен съд или подходящо стъклено шишенце само в рамките на деня. С помощта на пипетка капваме в нослето на детето, което е максимално почистено от секрети. Помага и при възрастни, като става още по-ефективно средство срещу хрема, ако добавите в разтвора и 3-4 капки клеева тинктура. 

Преди да извършвате каквото и да е, се консултирайте с лекуващия лекар. Детето не трябва да има алергия към цвят от лайка, която макар и рядко, все пак се среща.

08%d0%bc%d0%b0%d1%89%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0

За да бъде ефективно лечението е необходим и сироп от Мащерка. В момента няма как да го приготвите, но запомнете, че това е една от важните ви задачи за детското здраве, през предстоящото лято. Мащерката цъфти от май до август и се намира в планинската част на Родопите в нашата област. Не я скубете, вземете малка ножичка и внимателно отрежете цветовете, заедно със стъбълцето.

Вземете набраното количество и го измийте, а след това в буркан с вместимост 300 мл. слагайте пласт захар и пласт мащерка, пластовете трябва да бъдат приблизително еднакви и плътно подредени. Запушете добре буркана с капачка и в продължение на три седмици го дръжте на слънчево място, като го завъртайте, за да може течността да обхване цялото съдържание.

След тези три седмици сокът се прецежда, цветовете се изплакват с малко вода и се изстискват. Така полученият сок се прибавя към отделилия се сироп. Той се слага на слаб огън, като се внимава да не заври, докато придобие средна гъстота. Когато се пие, се разрежда 1 суп. лъжица сироп с 1 ч. чаша вода или чай (дневна доза). Действа добре против кашлици, бронхити, грип, стомашно-чревни заболявания.