ЛУННИТЕ ДНИ – ЕКАДАШИ – 8-ми и 23-ти Януари 2017 година

Йоранка Игнатова, астролог

20%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0Всеки месец има два дни, които се свързват с Лунните фази и се наричат екадаши. На санскрит тази дума означава „ единадесет“, защото тези дни се изчисляват по новолунието и пълнолунието./ единадесети ден от новолуние и единадесети ден от пълнолуние/ Когато Лунният ден започне след изгрева на Слънцето, тогава се приема дванадесетият ден, но има и дни, които не са подходящи за екадаши и тогава пак се взема дванадесетият ден. Това са дни на пост.

В древните ведически и индийски обичаи тези дни са на особена почит. Тези дни са особено полезни за пречистване на тялото от токсини, настъпва усилено самообновление на клетъчно ниво, като се изхвърлят увредените такива. Настъпва здавословно подобрение. Мислите и емоциите се пречистват. Премахват се последствията от нашите негативни действия в емоционален и физически план. Настъпва духовно освобождаване и просветление.

Космическата енергия на тези дни е много силна и може да унищожи негативната карма, която сме натрупали до сега и ще ни зареди с позитивна енергия за в бъдеще.Аюрведическата медицина също препоръчва да се спазват тези дни екадаши , защото е доказано, че могат да се лекуват много болести. Установено , е че през тези дни тялото ни лесно понася липсата на храна, а концентрацията на мисловно ниво се повишава многократно.


КАКВО СЕ ПРАВИ ПРЕЗ ТЕЗИ ДНИ?


Постенето до обяд е пълно , без прием на вода. След обяд вече може да се приема вода.
На следващата сутрин след поста се приемат през целият ден само зърнени храни, ядки и плодове. Като със сутришният прием се отправя благодарност към бога. Тези дни са избрани и астрологично, защото е установено, че приема на зърнени храни и изобщо на храна е неблагоприятно. Това са силни дни за детоксикация на организма на физически и духовен аспект.
През тези дни е желателно да се започнете деня с почистване на тялото / вземане на душ/ медитации, молитви. Екадаши е духовен ден, защото е под влиянието на Луната / единадесети ден след новолуние и единадесети ден след пълнолуние. Трябва да се избягват ниско енергийни емоции като: гняв, раздразнение, завист, омраза, критикарство, егоизъм,конфликти и всякакви напрегнати провокации защото тези дни са и духовен пост. Трябва да бъдем добронамерени и позитивно настроени, защото тези дни усилват волята на човека и балансират духовният и материалният му свят. Ако съчетаете тези дни на гладуване с медитативна практика, молитви и благопожелания към хората, то освен на физическо ниво, вие ще се изчистите и на ментално и кармично ниво.

Екадаши – 2017 г. – благоприятни дни за гладуване или постене

08 Януари (Неделя) Pausha Putrada Ekadashi
23 Януари (Понеделник) Shattila Ekadashi
07 Февруари (Вторник) Jaya Ekadashi
22 Февруари (Сряда) Vijaya Ekadashi
08 Март (Сряда) Amalaki Ekadashi
24 Март (Петък) Papmochani Ekadashi
06 Арпил (Четвъртък) Kamada Ekadashi
07 Арпил (Петък) Vaishnava Kamada Ekadashi
22 Арпил (Събота) Varuthini Ekadashi
06 Май (Събота) Mohini Ekadashi
22 Май (Понеделник) Apara Ekadashi
05 Юни (Понеделник) Nirjala Ekadashi
20 Юни (Вторник) Yogini Ekadashi
04 Юли (Вторник) Devshayani Ekadashi
19 Юли (Сряда) Kamika Ekadashi
03 Август (Четвъртък) Shravana Putrada Ekadashi
17 Август (Четвъртък) Aja Ekadashi
18 Август (Петък) Gauna Aja Ekadashi
Vaishnava Aja Ekadashi
02 Септември (Събота) Parsva Ekadashi
16 Септември (Събота) Indira Ekadashi
01 Октомври (Неделя) Papankusha Ekadashi
15 Октомври (Неделя) Rama Ekadashi
31 Октомври (Вторник) Devutthana Ekadashi
14 Ноември (Вторник) Utpanna Ekadashi
29 Ноември (Сряда) Mokshada Ekadashi
30 Ноември (Четвъртък) Vaishnava Mokshada Ekadashi
13 Декември (Сряда) Saphala Ekadashi
29 Декември (Петък) Pausha Putrada Ekadashi