Освен неволи снегът може да ни донесе и много положителни емоции, особено през почивните дни, когато за възрастните и децата ските се превръщат в изключително приятно удоволствие. За щастие нашата област предлага две много приятни за начинаещи писти. На Юндола и на Свети Константин.

12юндола

Курортът Юндола се намира на двадесетина километра от Велинград. Там пистата е собственост на комплекс „Старина“ и се намира на четири километра от селището в посока Белмекен. На 1600 м. надморска височина имате шанса да усетите тръпката на скиорите, възпята в песента им:

Раница, щеки, каишки,

вакса, патъци и ски,

туй е в главата на всеки,

щом първият сняг завали…

Ски пистата е с дължина 300 метра и се обслужва от модерен паничков влек, ски гардероб и заведение за бързо хранене. Всеки кеф си им цена и това е до болка познато на скиорите, особено онези, които се спускат по големите куроти. С две думи, доста скъпо е. Но на Юндола, ползвате всички екстри на почти една трета от цените на Банско или Пампорово.

– Ски влек – възрастни

15.00лв./ден
– Ски влек – деца до 12г.

10.00лв./ден
– Ски оборудване –възрастни

15.00лв./ден
– Ски оборудване – деца

10.00лв./ден
– Шейна – деца

  5.00лв./ден
– Ски учител до 5 човека

10.00лв./час
– Ски учител над 5 човека

  7.00лв./час
– Езда на кон „Хафлингер”

10.00лв./1/2час
– Езда на „пони”

  5.00лв./1/2час

Ако сте решили, че ще останете два дни има и такъв вариант. В хотелската база към пистата или на Велинград, където можете да съчетавате удоволствието от ските със СПА-насладите, които ще откриете в почти всеки хотел на родопския град. Най-щастливи от преживяването със сигурност ще бъдат децата, но защо да си кривим душата, ние възрастните също обичаме зимните спортове, макар травмите от тях да отшумяват трудно. Работното време на пистите е от 9 до 17 часа.

Другата възможност е курортната местност Свети Константин, тя се намира близо до Пещера, като при зимни условия за предпочитане е да стигнете до нея през Пещера. В момента и пътя от Добра вода към курорта е почистен, но ако тръгвате натам утре, проверете как стои въпросът с пътя. Тук на разположение на скиорите са три писти и два влека, единият от които детски. Пистите са подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори.

11свети константин1

Ски-училище „Фаворит” е мястото, където на Св. Константин ще навлезете в света на ските, ако все още не сте го направили. То е официален член на Сдружението на Българските ски-училища като е основано през 2001 г. от Георги Юруков /НСА, треньор по ски-алпийски дисциплини/. Основната му цел е да развива и популяризира зимните спортове в България /по-специално ски-алпийски дисциплини и сноуборд/.

Основната база на ски-училището /ски гардероб + 3 ски писти/ се намира на летовище Св.Константин, на 18 км. над гр.Пещера, обл.Пазарджик – 60 км. от Пловдив и на 150 км. от София. За удобство на туристите съвсем наблизо се намират 2 чайни и един хотел-ресторант.

Зимния сезон-започва обикновено в средата на декември и приключва в средата на март. Основната ни дейност е преподаване на уроци по ски-алпийски дисциплини и сноуборд. Обучението е индивидуално и групово, за деца и възрастни. Ски пистите са общо 3 /с дължина от 150 до 300м/, оборудвани с 3 малки мобилни влека /тип влечки/, с лек до среден наклон, като са особено подходящи за начинаещи до средно ниво скиори.

Работно време – от 10.00ч. до 16.00ч.

При самото обучение, като основен принцип, се набляга на това желаещите да се чувстват добре, да се забавляват и да се откъснат от обичайните им задължения. За да се случи всичко това допринася и самото място – Св.Константин е един чудесен курорт за релакс, чист въздух, спокойствие и спорт.