Първото за годината пълнолуние е тази нощ. Благодарение на студа и безоблачното небе можем да се полюбуваме на Вълчата луна. Наричат я така, защото през януарските нощи на воля се разхожда само това смело и мъдро животно, което много често не обича да живее в глутница.

„Вълкът е символ на безстрашието и свободата, на самостоятелността. В същото време, той има и тъмна, дива, непредсказуема страна. Именно тази „двуполюсност” е извор и на неговата сила.

Според древните хора „Вълчата луна” е времето, в което трябва да се свържем със своята дива и свободолюбива страна. Време да приемем и тъмната си страна – страховете си, грешките си, слабостите си. Без да се осъждаме. Вълкът ще ни помогне да се изправим срещу демоните в нас и да ги превъзмогнем.

Има един красив ритуал, който древните извършвали в тази нощ. Може да го опитате и вие: Седнете на някое усамотено място и затворете очи. Успокойте дишането. Успокойте мислите. Почувствайте присъствието на Вълка. Не се страхувайте. Не забравяйте – вие с него сте едно. Представете си как той бавно се приближава към вас. Гледате се в очите. Дъхът ви се слива. Не се страхувайте. Не забравяйте – вие с него сте едно. Той сяда, точно срещу вас. Гледа ви. Разбира ви. Вие му споделяте всичко, което ви тревожи. Не е нужно да говорите… Вие с него сте едно. Почувствайте силата и мъдростта му. Смелостта и решимостта му. Спокойствието му. Почувствайте как влизат във вените ви, как ви обновяват… Вие с него сте едно… Когато се усетите пречистени и обновени, сбогувайте се с Вълка. Вижте го как се отдалечава, отнасяйки със себе си вашите тревоги, страхове и съжаления. Вие оставате тук. За да започнете наново и начисто.“