Д-р Александър Соколов е най-младият пазарджишки лекар, който днес получи своята диплома за завършено образование заедно с колегите си от Випуск 2016 г. на Медицинския университет в София. Церемонията се състоя в Националния дворец на културата, а на нея присъстваха над две хиляди дипломиращи се студенти и техните родители.

Д-р Александър Соколов е възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик, а след това продължава образованието си в Медицинския университет. Всъщност можем да кажем, че той е второ поколение лекар, тъй като е син на гастроентеролога д-р Райна Соколова и анестезиолога д-р Красимир Соколов. Младият мъж е решил да избере специалността на баща си.

Той положи Хипократовата клетва, която слага точка на първите шест години от обучението на бъдещите медици. Да бъдат  смели, благородни и всеотдайни в името на професията – това им пожелаха преподавателите.

Според класацията на европейското общество за защита на правата на човека отново за пореден път на първо място по престиж и авторитет с максималната оценка 10 е класиран Медицински университет-София.

В изследването са били включени 51 легитимни ВУЗ-а в страната. Те са класирани на базата на мониторинг и проведени анкети в периода февруари 2013 г. – януари 2014 г. Използвани са обективните критерии, прилагани от Националната агенция за оценяване и акредитация. Една от причините за високата оценка на МУ-София е активният диалог между академичното ръководство и студентите.

Основен плюс на университетът е ръстът на чуждестранните студенти. В момента те са около 38% от всички възпитаници на МУ-София.