Всеки от посетителите на ХГ“Станислав Доспевски“ ще получи луксозен календар с произведения от фонда, съобщиха от там. Календарът е отпечатан в ограничен тираж послучай Юбилея на ХГ, който бе отбелязан през декември. Побързайте защото бройките са ограничени, а самият календар е произведение на изкуството.

От тази сутрин пред сградата има и снежен ангел, той „кацна“ там сътворен от ръцете на галеристите, които решиха да предадат тази форма на натрупаните преспи, които пречиха на достъпа до входа. Снежното произведение на изкуството засега е самотно, но вие също можете да изявите своя талант и да сътворите още фигури от сняг, в която пожелаете точка на града. Така Пазарджик ще има своята снежна галерия на открито, а творците безграничо поле за изява.

И още нещо, цветът на чадърчето, с което се кипри снежния ангел е цветът на 2017 г. Тревисто зеленото бе определено като изключително моден нюанс за цялата година от Института за цветовете на компания Pantone (Пантон).

Според специалистите на „водещата в света компания по въпросите на цветовете“ не става дума просто за зелено, а за зеленикаво. Те описват цвета на 2017г. така – жълто-зелен нюанс, който ни напомня на първите дни на пролетта.

„Знаем в какъв свят живеем – много напрегнат и много стресиран. Това е цветът на надеждата и връзката ни с природата“, разказва Лийтрис Ейсман, изпълнителен директор на института. „Той ни говори за думи като възраждане, освежаване, съживяване, подновяване. Всяка пролет влизаме в нов цикъл на природата и кълновете излизат от земята. Това е потвърждение, че животът се завръща и тепърва ще процъфтява.“

Pantone определят доминиращият цвят за следващата година като следят тенденции в модата, дизайна, автомобилите и различни потребителски стоки. Компанията не продава продукти, свързани с цветовия избор, нито дава лиценз на други да предлагат нещо „в Цвета на годината“, което в определена степен означава, че няма и начин да се измери наистина ли прогнозата се е сбъднала.

Ейсман обяснява, че контретно този цвят може да означава за хората много повече неща, защото в него има не само жълто и синьо, но и някакво излъчване за топлина и хладина едновременно. „Това е сложен брак между цветовете.“