Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света литургия в църква „Успение Богородично“ в с. Ветрен дол. С него съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и свещ. Георги Пашев, председател на храма.

Преди светата литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието. Много хора, начело с кмета на селото г-н Димитър Христосков, дойдоха да се помолят заедно със свещенослужителите. По време на службата всички с една уста и едно сърце отпяваха молитвените песнопения и изповядаха своята вяра.

В своята проповед епископ Яков се обърна към жителите на селото, което обслужваше като ефимерий в продължение на шест месеца след йеромонашеското му ръкоположение. „Винаги с радост съм идвал да служа тук, под Покрова на Божията Майка, каза той, с радост застанах и сега пред светия престол, вече като архиерей на светата Българска Православна Църква. И както досега сме ходили заедно по пътя към Бога, така и занапред нека следваме този път – той е трънлив, каменист и стръмен, но започвайки от храма, завършва в Царството Небесно“. Архиереят призова всички всекидневно да благодарим на Бога като днес споменатия прокажен, а не да се сещаме за Него само в моменти на тегоба, трудности и скърби.

Епископ Яков предподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит, и призова: „Както Негово Високопреосвещенство митрополит Николай винаги ни има в молитвите си, така нека и ние всеки ден се молим за него и един за другиго, защото всички ние имаме нужда от молитвата на ближния“.

Празникът завърши с многолетствие.

17ветрен1 17ветрен2 17ветрен3