Италианският евродепутат Антонио Таяни беше избран за председател на Европейския парламент след три поредни неуспешни опита за събиране на нужното мнозинство. Късно вечерта в сряда Таяни (ЕНП) успя да събере 351 гласа от четвъртия опит. Кандидатът на ПЕС Джани Питела получи 282 гласа при последното гласуване.

Антонио Таяни ще замени Мартин Шулц (ПЕС), който подаде оставка от ЕП, за да се върне във вътрешната политика в Германия.

След неговия избор ЕНП вече ще управлява пряко трите най-важни европейски институции – парламента, комисията и Европейския съвет.

63-годишният италианец е бивш еврокомисар в двете комисии на Жозе Барозу и е един от най-близките сътрудници на Силвио Берлускони. Досега той беше един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент.

За да осигури подкрепата за избора му, ЕНП сключи споразумение с либералите в ЕП, в замяна на което им предостави контрол върху Конференцията на председателите на комисии в парламента.

Таяни обеща, че ако бъде избран за председател на Европейския парламент ще бъде неутрален, ще служи на всички европейци, съсредоточен върху нещата, които наистина имат значение: сигурност, миграция и работни места.

Припомняме, групата на ЕНП е най-голямата политическа група в ЕП с 217 членове от 27 държави-членки.