Негово преосвещенство Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи днес архиерейска света литургия в 200-годишния храм „Св. вмца Варвара“ в с. Варвара. С него съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и председателят на църковното настоятелство прот. Кирил Петракиев.

Въпреки ниските температури много от жителите на селото дойдоха в храма да измолят с архиерея небесното застъпничество на светата великомъченица Варвара. Те заедно изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш…“.

В своята проповед епископ Яков обърна внимание на днешното литургийно свето Евангелие. „При сътворението, каза още той, Бог дал на човека различните сетива, за да му служат те по пътя към Бога. Така ушите ни са, за да слушаме Божието слово, а не клюките и интригите; очите – да виждаме красотата на творението и на ближния, а не да търсим и гледаме неговите недостатъци; нозете ни са за следване начертания от Христа път към Царството Небесно, а не да ни водят само в заведенията и кръчмите“.

Архиереят даде и пример с евангелския слепец, който нямаше телесни очи, но с духовните си позна Бога. „Така, призова той, нека и ние гледаме не само с телесните, а да отворим широко и духовните си очи, да видим своите прегрешения и като Йерихонския слепец да кажем: „Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на Председателя на храма и неговите енорияши. Празникът завърши с многолетствие.

За храма

Строежът на храм „Св.Варвара“ е започнат през 1811г и е завършен през 1814г. Църквата е трикорабна базилика, с дължина 18м, ширина – 9.20м и височина – 4.20м, от които 1.50м са вкопани в земята.Инициатор и ктитор при построяване на църквата е бил чорбаджи Атанас Лозанов (Джеката), чийто образ е изографисан в дясно от входната врата, заедно с образа на зографа Петраки Костакович. Майсторът на строежа е неизвестен.

22цър2 22цър3 22цър422цър5 22цър622цър 22цър1