Необичайната шапка кацнала на главата на премиера в оставка Бойко Борисов стана повод за коментари и шеги в социалните мрежи. Той се появи с нея на тържествената церемония по повод встъпването в длъжност на президент Румен Радев. Любимецът на народа остана с нетипичния похлупак на главата си почти до средата на ритуалите, при положение, че има етикет, който задължително трябва да се спазва от официалните лица по време на подобни събития. Дали хрумката с черната шапка е лично на Борисов или е била съгласувана с някого не е ясно, пък и вече няма значение. Церемонията мина. Но снимките си остават.

„Все едно съм на откриване на ски-сезона на Боровец“, „Представяте ли си Царя с такава шапка…“, “ За студа може и ушанка, но с петолъчка иначе няма да топли доснатъчно.“, „А бе хора , те имат само летни дрехи. От къщи в Мерцедеса, от там в Мин. съвет или Парламента , от там пак в къщи“, „Бъчварова беше с грейка с качулка, само ските й липсваха“, „А шапката чорап на Бойко?“, „Уважаеми дами, това на главата на премиера в оставка не беше обикновена скиорска шапка. Това е тактическа шапка на полицейските части. Ползват я също и бандитите.“

„Е, всичко очаквах, ама палто с качулка на такава церемония…“ – този постинг на пазарджиклийката Любка Качакова провокира лавината от цитираните по-горе коментари, а също така и колажа, който допълни общото настроение на участниците в дискусията.

Какво диктува протоколът по този въпрос?

Когато на поканата не е указано друго, при официални церемонии облеклото е следното:

  • Облекло за дневна визита (от 9.00 до 19.00 часа): черно сако и раиран панталон, риза бяла с подгъната яка, вратовръзка – сива или черна, ръкавици – велурени сиви или бели, шапка мека, обувки – мерни, палто – черно, вместо ордени – лентички в петлиците (на гърдите);
  • Облекло за дневна официална визита – същото или мерен жакет;
  • Траурно облекло – като горното, но с черни ръкавици;
  • Вечерно облекло – смокинг;
  • Вечерно по-официално облекло – фрак.

За жените е възприето правилното до обед да носят рокли с нормална дължина, след обед – костюми, вечер – дълги рокли или дълги поли с блузи.

На приеми и събирания по тържествени поводи мъжете да са с тъмни костюми или черни костюми със светла жилетка; жените обличат т. нар. рокли за коктейл – къси или дълги елегантни костюми (да скрива колената при седнало положение). На чаша чай, чаша вино, коктейл, обяд жената обича рокля с нормална дължина (в наши дни дължината е прието да бъде до или малко под коляното) или костюм.

Дамските рокли са строго скроени, затворени с малки деколтета и с дълъг ръкав (до  три четвърти, а през лятото – къс, но никога без ръкави). Изключение правят вечерните приеми, на които жената може да се появи с дълга, по открита рокля – по-дълбоко деколте, в някой случай – открит гръб, без ръкави. Но винаги с шал или наметало за такъв вид рокля.

Дамските обувки са в тон с роклята от естествена кожа, с тънки подметки, задължително затворени (и на пръстите, и на петите, независимо от сезона) и със средни токчета (без ток и три сантиметров ток, както и девет-единадесетсантиметров токчета са неприемливи), идеално чисти, не износени, желателно – маркови (в бизнеса – задължително маркови).

На бал, театрална премиера, концерт, банкет е желателно мъжът да е облечен със смокинг, бяла риза (ако не е официален бал, може вместо папийонка да се носи вратовръзка), черни обувки с тънки подметки; жената облича вечерна къса или дълга рокля, може и костюм (ако балът не е дворцов).

Още по темата – ТУК