За 3 месеца, с доброволния труд на 10 лишени от свобода, част от първия етаж на затвора в Пазарджик, бе преустроена в нов модерен арест, отговарящ на всички модерни изисквания.

На официалното откриване днес в Пазарджик присъстваха заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, главният директор на Главна дирекция  „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ главен комисар Гергана Георгиева, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, началникът на затвора Веселин Коцев, началникът на затвора в Пловдив Божил Иванов, магистрати.

11-те новообособени килии разполагат със самостоятелни санитарни възли – тоалетна, мивка с топла и студена вода. Помещенията са пригодени за настаняване на 2 или 4 лица, при спазване на необходимите стандарти. До сега арестните помещения в Пазарджик се намираха в сградата на РУП Пазарджик, където килиите бяха без пряка слънчева светлина.

След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност да използват престой на открито, отделно от лишените от свобода. Освен това ще могат да ползват магазина на затвора, ще имат ежедневен достъп до медицинско обслужване и стоматологична помощ.

Строително-монтажните работи на ареста в Пазарджик започнаха през втората половина на октомври 2016г. Подобрението на битовите условия на задържаните лица се реализира с капиталови средства на ГДИН на стойност 60 хил. лв. През тази година предстоят и ремонтни дейности на целия корпус на затвора.

Преместването на ареста в сградата на затвора в Пазарджик е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейности и разходите на ГДИН. Министерство на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно. Целта е оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите, които се настаняват в изцяло ремонтирани помещения по европейски изисквания и могат да ползват съоръжения на затвора. Арестите в Бургас, Плевен, Враца и Ловеч вече са преместени на териториите на затворите. Предстои да направят подобни премествания в затворите и затворническите общежития в Стара Загора, Сливен и Велико Търново.

24затвора1