Името на Екатерина Михайлова се спряга за поста в служебния кабинет, съобщиха запознати. Тя в момента е на „Дондуков“2, където президентът Радев е свикал хора, които със сигурност ще бъдат ангажирани с работа в правителството през следващите два месеца. Очаква се днес той да пусне указ за назначаване на служебния кабинет, да разпусне Парламента и да насрочи изборите за 26 март.

Бившият шеф на полицията в Пловидв Пламен Узунов също влезе преди малко в сградата на „Дондуков“ 2. името му се спряга за МВР-шеф в служебното правителство. Сигурни според източинци в президентството са и служебните министри на финансите – Кирил Ананиев, който също е в сградата, както и посланикът ни в Берлин Ради Найденов.  От сутринта на „Дондуков“ 2 е и проф. Огнян Герджиков, който се смята за най-вероятната кандидатура за служебен премиер.

Екатерина Михайлова е родена на 24 октомври 1956 г. в Пазарджик в семейство на лекар и преподавател. Завършва право през 1978 г. Работи като адвокат от 1980 г. След 1989 г. става член на Обединения християндемократически център. През 1991 – 1994 г. е депутат в 36-то НС, заместник-председател на парламентарната група на СДС и член на Законодателната комисия. През 1994 – 1997 г. е депутат в 37 НС, избрана с листата на СДС. През 1995 г. е избрана за зам.-председател на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията. През 1997 г. е избрана за депутат в 38 -мо НС и председател на парламентарната група на ОДС. През юни 2001 г. е избрана за депутат в 39 -то НС. След като ОДС губи изборите от новосъздаденото НДСВ и оттеглянето на Иван Костов от НИС, Екатерина Михайлова е избрана за лидер на СДС. През март 2002, на XIII Национална конференция на партията, губи поста в съревнование с Надежда Михайлова.

През 2004 г. е сред депутатите, отделили се от СДС и образували парламентарна група на ОДС, а по-късно основали партия ДСБ. От май 2004 е заместник-председател на ДСБ и председател на парламентарната ѝ група. През 2005 г. е избрана за народен представител в  40 -то НС, заместник-председател на НС на ротационен принцип и заместник-председател на парламентарната група на ДСБ.

Екатерина Михайлова чете лекции по Теория и практика на парламентаризма и по Нормотворчество в Нов български университет и в ПУ“П.Хилендарски“. През май 2005 г. в рамките на проекта „Политическият език“ (в който участват преподаватели от Катедрата по български език и студенти от специалност Българска филология на СУ „Св. Климент Охридски“) е отличена за умение за целенасочено и убедено внушаване на идеи и политически пристрастия с показан стремеж към използване на толерантен език.

На 6 ноември 2007 г. с решение на академичния съвет на НБУ е удостоена със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за големия и принос за развитието на теорията и практиката на парламентарната държава.

Два часа след като влезе в сградата на Президентството Михайлова коментира пред столични медии:

„Няма да ставам служебен министър, никой не ми е предлагал. Имам да си оправям неща отпреди“. Това заяви Екатерина Михайлова, отговаряйки на въпрос дали ще става служебен министър, предаде БГНЕС.