„Септемврийци искаме да си издигнем депутат от нашата община за да сме сигурни, че ще има кой да защитава това, което сме започнали“ – това каза по време на сбирката на ръководството на ГЕРБ и кметовете градоначалникът на община Септември Марин Рачев, който илюстрира с конкретни примери ситуацията при нас:

„Почти всички министри, които са седнали тук отпред знаят, че не съм и за миг спрял да ги тормозя за неща, които искам да се случат за нашата община. С ваше съгласие искаме да си имаме депутат от нашата община, който да следи изкъсо процесите, които ни касаят.

Благодаря на правителството и премиера за съвместната ползотворна работа през последната една година и половина. Благодаря персонално и на г-н Цветанов, който въпреки натовареното си ежедневие винаги е намирал време за мен, а сигурен съм и за всеки един кмет, когато е имало нужда от неговата намеса по даден казус. Сигурен съм, че на пролет след изборите, ГЕРБ ще състави ново правителство, чрез което да продължи започнатото в различните сфери.

Хората от общината имат големи очаквания, на които ние трябва да отговорим. До болка вече са ми познати методите на водене на кампания от страна на опонентите ни, но както вие казахте ние ще им се противопоставим не с агресия и внушения, както правят те, а с аргументи и факти.

Аз съм кмет на средно голяма община и мога да говоря какво беше положението в Септемврийско до преди година и половина, когато управляваше кметът на БСП и септемвриец беше депутат от БСП по това време в правителството на Орешарски. Отпускат му се на моя предшественик средства и както се прави на беден и скромен, насочва парите към Вършилата, където живеят 18 човека, но и където „случайно” човекът си е направил къща за гости. Уж по програма, макар, че не става ясно от къде са дошли парите, защото знаете какъв е редът – първо финансираш обекта и после се изплащат средствата, по каквато и да е програма и то само част от тях.

А, дали парите за улици, пътища и водопроводи трябваше да се насочат там, е отделен въпрос. Дали това е целесъобразно спрямо онова, което ние правим сега в момента хората ще преценят сами. За една година довършихме пътя между Ветрен и Славовица, за който не успяха да отделят средства 4 години, но сега за да саботират приемането му с акт 16 заляха със снимки медиите на стълба в него, който още не беше изместен докато се строеше, изопачавайки за пореден път фактите. Ще направим тази година Главната улица с нов асфалт, трoтоари и велоалея на общинския център, на която вече подменихме водопровода, за което сега тече процедурата за възлагане на работата.

И главната на Ветрен ни е в приоритетите, защото и двете улици, които са основни артерии са в изключително тежко състояние. Започнахме изграждането на 23 детски площадки по всички населени места. Всичко това e така, защото в момента обществените поръчки в нашата Община се провеждат не като преди – по критерии на разни измислени програми, а критерия в момента е един единствен ! Най-ниска цена при избора на изпълнител. Преди цената беше последна в оценката за избор на изпълнител като значение, но сега, за много по-малко пари се правят много повече неща. Преди например са давани по 250 000 лева за едно футболно игрище с изкуствена настилка от най ниско качествени материали, а сега с 212 000 лева ще се направят 23 детски площадки с първокачествени материали с 10 години гаранция.

Преди сметопочистването беше с цена 6.50 лв. за вдигане на една кофа, а сега се прави срещу 3 лева. Преди един курс на самосвала за извозване на боклука до сметището струваше 95 лева, а сега 30 лева. Дежурните клакьори не спират с опитите си да заблуждават хората като обясняват, как сега за сметопочистване били предвидени 1,2 мил., но не поясняват, че от тях се плащат само толкова, до колкото има събрани такси, а именно почти на половина”, продължи с нагледните примери кметът на Септември Марин Рачев.

Относно отминалата кампанията дали е била коректна спрямо опонентите в Септември Рачев сподели:

„Бежанци…бежанци…бежанци – това се тръбеше в месеца преди вота по всички сбирки на опонентите. Не спираха да си играят със страховете на хората. Подписи за референдума събираха, а какво стана на следващия ден след вота? Вече референдума излезе, че е бил грешка и се прибраха и листовете с подписите и всичко, с което обвързваха референдума на Слави с кампанията на Радев, че все едно са едно цяло. Ако във всичко това, което се изприказва по време на кампанията от опонентите ни имаше и капка истина, сега Септември трябваше да е залят с бежанци, а аз трябваше да съм в затвора.

Недостроената гимназия в Септември, дома във Ветрен, общежитието във Виноградец, училището в Лозен да са пълни с бежанци – е, къде са питам аз и защо вече не се говори за това? Откакто съм станал кмет всеки ден се говори на хората, че съм за затвора. До преди да ме изберат пък за наводнения и потопи им говореха, че ще последват ако бъда избран.

Е, къде са и какво се случи от всичките тези внушения ? Докато ние водихме една добронамерена и позитивна кампания, спазвайки указанията на партията, че трябва да отговаряме на злото с добро, срещу нас се използваха безпринципни спекулации, инсинуации, откровени лъжи и внушения, заплашваха наши поддръжници, бутаха футболни врати по стадиони, където кметовете ни подкрепят, мажеха с фекалии плакатите на нашите претенденти. Това беше тяхната кампания срещу нашата толерантност.”

Марин Рачев благодари на правителството и премиера за съвместната ползотворна работа през последната една година и половина и изрази надежда, че на пролет след изборите ГЕРБ ще състави ново правителство, което ще продължи започнатото в различните сфери.

„Това ще бъде и най-добрата гаранция, че ще успеем да реализираме идеите си за обновяване на инфраструктурата по населени места, където сме направили куп проекти. Това са едни от големите очаквания на хората от общината, на които ние трябва да отговорим. Само нашата община в Пазарджишка област успя да изработи и да вкара в сила общия устройствен план и сега сме вече в процес на създаване на индустриални зони, чрез които пък се очаква да се даде силен тласък на регионалната икономика и от там да се генерират нови и добре платени работни места.

Знаем, че ще ни се пречи по всевъзможни начини от страна на опонентите ни, ако им се отдаде тази възможност. Последния пример е от няколко дни с приемане на общинския бюджет, с който трябва да се финализира оздравителния план относно натрупаните дългове през годините към доставчици от страна на бившите управници на общината. Опозицията какво направи ? Без никакви целесъобразни мотиви се опита да го бламира, гласувайки го с „въздържал се“. Цяла нощ преди сесията са обикаляли съветници за да ги уговарят да не подкрепят бюджета.

Защо всичко това ? Защото за тях не е важен обществения интерес относно голямата ни цел – да финализираме оздравителния план, възоснова, на който държавата ще поеме дълговете на общината, а гледат да пречат, така, че нещата, ако може да не се случват и по този начин да си правят тяхната пропаганда. Ами представете си, че утре са във властта какво следва? Спънки по всички фронтове на министерствата, по които досега имахме пълна подкрепа. Е, така те си представят управлението – да се саботира труда, който ежедневно влагаме, за да направим общината ни корено различна от това до, което точно те я доведоха”, заяви в речта си Марин Рачев.