Нарекохме ги „тайни“, защото са разположени на места, които не са сред най-посещаваните или до толкова сме свикнали с тях, че не се впечатляваме. Но всъщност, те в момента не работят като фонтани.

Първият от тях се намира в градинката пред сградата на гимназиите „Иван Аксаков“ и МГ „Константин Величков“. Вместо струя вода, от центъра на фонтана стърчи метално „цвете“, което нощем свети.

Вторият се намира пред Минералната баня, но въсщност май вече не се намира. Ами проверете, в Гугъл мапс. Намира се, разбира се. Но, ако ако се позовем на сайта bgspomen, ще установим, че ту се е намирал, ту не. Вижте:

27минерална баня

27фонтанминерална

Следващият скрит фонтан  е този в Градската градина. Зад катерушките в посока на Съдебната палата.

Най-скрит обаче е фонтанът в двора на Общината, който я дели от зала „Маестро Георги Атанасов“. Той също не работи от години, но съществува.

Съвсем открит за погледите ни е фонтанът на Автогарата. Въпреки своята красота, на него му се радват само онези, които пътуват от или нанякъде. Но фонтанът има история, която можете да прочетете – ТУК

Не по-малко интересен като идея е минифонтанът пред сградата на ОББ. Той е част от композиция, чиято основна фигура е тази на банкера Атанас Буров, изработена от шефа на ХГ“Станислав Доспевски“ – Леон Бабачев.

07%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2

И последният фонтан се намира в непосредствена близост до входа на Военното окръжие. Той пръска прохлада през лятото, а сега както и всички останали е зазимен. Основна заслуга за „разсекретяването“ на фонтаните има арх. Петър Мурджев, за което горещо му благодарим.

Ето и останалите фонтани на града – ТУК

Ако искате да подкрепите фотографа Никола Колев в участието му в конкурса „Фонтаните на Бълария“ – ТУК