Дългоочакваният концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ и пазарджишката „Чудесия“ ще се състои утре вечер на сцената на ДКТ „Константин Величков“ в Пазарджик. Това е вторият концерт на двете формации, но малцина знаят, че „Филип Кутев“ в продължение на четиридесет години има за солистка жена от нашия край. Невероятната Надка Караджова. Днес нейни носии могат да се видят в Регионалния исторически музей на Пазарджик.

14надка караджова с филип кутев

* Караджова е втората от ляво на дясно, по време на посещение в Париж.

През 2012 г. тук бе експонирана изложбата „Надка Караджова- славеят на Тракия” е посветена на творческия път на Надка Караджова. Снимки, вещи и документи представиха приноса й в областта на музикалното изкуство. Посетителите имаха възможност да се запознаят с високите отличия – ордени, медали, грамоти, благодарствени писма и поздравителни адреси, връчени на певицата за творчески успехи, както и един от сценичните й костюми. Изложбата бе подредена благодарение направеното дарение на Регионален исторически музей – Пазарджик от нейното семейство.

Националният ансамбъл за народни песни и танци „ФИЛИП КУТЕВ“ е създаден през 1951 година.

Още от самото начало той е сформиран като професионален състав. Първите скромни, но талантливи млади певци, танцьори и музиканти са постъпили в ансамбъла след сериозен подбор на специално проведения национален конкурс. Наред със своя артистичен талант те носят и несметното фолклорно богатство на своите родни места. Всичко останало като теория, организация и т.н. се добавя от Ансамбъла и благодарение на това, той се превръща в една престижна школа за сценично фолклорно изкуство, каквато е и до сега.

Основател и главен художествен ръководител на ансамбъла от неговото основаване е големият български композитор Филип Кутев ( 1903 – 1982 ), един от най-добрите познавачи на българската народна музика. Танцовата група се е ръководила от народната артистка – хореограф Маргарита Дикова, работила дълги години в областта на българските народни танци. За диригент е бил привлечен Иван Кавалджиев, за филолог – фолклорист – Мария Кутева.

Свой творчески принос в развитието и утвърждаването на ансамбъла имат и другите негови художествени ръководители:
Иван Кавалджиев, Живка Клинкова, Красимир Кюркчийски, Павлина Бедрова, Кирил Дженев , Мария Кънчева, Михаил Йорданов, Йордан Янакиев, Стефан Драгостинов и други.

Най-ярките музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци Филип Кутев и Маргарита Дикова. Те извисяват сценичната реализация на фолклора до равнището на професионалното изкуство.

Друг важен принцип в работата на ансамбъла е използването на изворния материал от репертоара на самите изпълнители. Така са създадени песните-шедьоври на Филип Кутев: „Кажи, кажи, Ангьо“, „Полегнала е Тодора“, „Лале ли си, зюмбюл ли си “ и други. Такъв е творческият път и на „Сватбарска ръченица“, „Трите пъти“, „Лисичето“ и други сценично реализирани от Маргарита Дикова български народни танци. Днес ансамбълът разнася красотата на родния фолклор по всички краища на света. Всяка нова сценична изява е празник, очакван с нетърпение и копнеж, с любовна тръпка и предчувствие за едно неповторимо хубаво изживяване.

14чудесия

Представителен танцов състав „Чудесия” към Младежки дом – Пазарджик е създаден през 2005 г. Художествен ръководител и основател на състава е Таня Димитрова. В „Чудесия” танцуват над 250 деца на възраст между 5 и 18 години. В разнообразния репертоар на състава са включени  произведения на едни от най-изтъкнатите български хореографи. Талантите от „Чудесия” творят изкуство, обагрено от изключителна емоция, темперамент и красота. Те майсторски изпълняват танци от всички етнографски области на България, разкривайки очарованието на българското дете. Десетки са наградите завоювани от младите таньори, ето част от тях:

Национален конкурс „Коледно надиграване” – Варна 2007 – I награда; специалната награда на CIOFF – България и наградата за най-добър оркестър.

„Коледно надиграване” -Варна 2008 год. – I награда

Втори Национален преглед на фолклорните ансамбли 2006/2007г. танцов състав „Чудесия” бе удостоен със званието „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН” колектив” на националната секция на CIOFF – България.

IX Национален конкурс „Децата на България танцуват” – Разград – 2007 г. съставът спечели I награда за изпълнение; I награда за хореография; и Специалната награда на Кмета на община Разград за най – добър колектив.

Конкурс „Да съхраним българското“ – 2008 г. – гр.Септември – Специална награда на Кмета на Община Септември за най-добър танцов състав.

Конкурс организиран от  „Еврогейд” и Българска танцова организация град София -2008 год. I място.

Конкурс ”Утринна  звезда” Банско – 2009г -„ ГРАНД ПРИ”

Конкурс ”Утринна звезда” Банско -2010г.- I място и специалната награда на журито за цялостен принос.

Трети Национален преглед на фолклорните ансамбли 2009/2010 г..,ТС „ЧУДЕСИЯ”  за втори път бе удостоен със званието „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН” колектив на CIOFF България.

Международен конкурс, Румъния, 2009 год.- I място

Международен конкурс Анкара, Турция 2010 год – II МЯСТО

На конкурс – „Орфеева дарба”-София 2011 г – Златен медал

Конкурс организиран от „Еврогрейд и Българска танцова асоциация”- София 2011 г – Първо място и ГРАН ПРИ.

Конкурс „Утринна звезда” -Албена 2011 год – ГРАН ПРИ

Конкурс „Утринна звезда” -Банско 2011 год. – I място

Конкурс „Оро се вие цървули се кинат” с.Първомай- 2011 год. IIмясто.

Конкурс „Децата на България танцуват” – 2011 год .:I място

Конкурс „Еврогрейд” и Българска танцова асоциация 2012 год.- ГРАН ПРИ и I място.

Конкурс „Оро се вие, цървули се кинат”- с. Първомай  2012год.: I и  II място.

Международни участия: Гърция, Турция, Румъния, Испания, Италия, Полша , Хърватска, Испания, Франция, Чехия и др.

Финалисти в телевизионния формат „България търси талант” по БТВ 2012 год.

Носители на наградата „Сладкопойна чучулига”, връчена от  Сдружение по фолклор, за популяризиране и  цялостен принос към българското танцово изкуство.

Участия в телевизионни предавания по БНТ :”Яко” ; „Иде нашенската музика” и др.

Конкурс организиран от „Еврогрейд и Българска танцова асоциация”- София 2013 г – Първо място и ГРАН ПРИ.

„Конкурс „Децата на балканите- с духовност в Европа, Хасковски минерални бани, 2013 год- Първо място.

Конкурс „0ро се вия ,цървули се кинат”-2013 г. -Първо и Второ място

Танцов състав „Чудесия” е представител на ЮНЕСКО, ЗА БЪЛГАРИЯ, по най- глобалния проект, „Балканските мостове говорят”,с участие в над 20 държави.