Предимно млади хора дойдоха тази вечер в Младежкия дом, за да чуят и видят лицата на „Да, България!“ в Пазарджик. Срещата продължи два часа. Най-младата политическа формация бе представена от председателя си Христо Иванов и членовете на Изпълнителния съвет – Антоанета Цонева и актьора Ивайло Захариев.

Уродливостта на съдебната система в България, генезиса на корупцията и бедността бяха красноречиво описани от експравосъдния министър Христо Иванов, който поясни и причината за преждевременната си оставка – ТУК

Почтеност, кураж и общност са трите думи на които се базира „Да, България!“ заяви Антоанета Цонева, която заяви, че партията ще се бори срещу корупцията и бедността. Според нея идеята за формацията се родила спонтанно и е резултат от момента на пълна невъзможност страната ни да продължи да съществува по този начин. Регулаторите не работят, защото в тях се назначават силно зависими хора, каза Цонева. Те са без гръбнак и не прилагат закона. Ако тези хора бъдат извадени от там, ще бъдат освободени цели сектори, които ограбват българския народ.

Обществените и европейски средства в момента са съсредоточени в ръцете на една малка група от хора, а ние искаме този ресурс да стигне до всички малки и средни фирми. Не искаме и няма да обещаваме двойно заплати, защото ако бъдем избрани и освободим регулаторите от зависимите хора, в рамките на една година по естествен път доходите и на работещите и на пенсионерите ще скочат двойно, посочи Цонева.

Кратко експозе направи и актьорът Ивайло Захариев – ТУК.

Много въпроси имаше от присъстващите, но голяма част от тях не получиха конкретен отговор. Иванов не конкретизира „Да, България!“ – лява, дясна или центристка партия е. Той заяви, че десните партии са пълни с техни приятели и съмишленици. Не е пожелал да влязат в коалиция с никоя от тях, защото е важно като млада партия да са наясно с това, че всичко което обещават ще лежи на техните плещи и ако успеят да надскочат определена граница, ще могат да реализират. Според Иванов коалициите в известна степен връзват ръцете и пречат на осъществяването на предварително заложена платформа от политики. „Да, България!“ се явява основен противник на БСП, ГЕРБ и ДПС. Те бяха посочени като основни противници обслужващи корупционните схеми.

Според Цонева Румъния е примерът, който трябва да следваме, за да заставим управляващите да изпълняват волята на народа, а не на определена върхушка. Ние сме много млада партия, но не сме партия за едни избори, поясни тя. Нашата нива е дълъга и ние разчитаме на коалиция единствено с избирателите си. Хората в България са нормални и свестни, три пъти си забравям портмонето в заведения и три пъти ми го връщат, каза Христо Иванов. Да си кажа честно като съм в Парламента ме е доста страх за портфейла ми.

До края на срещата не стана ясно кой ще представлява партията в Пазарджик. На журналистическия ми въпрос отговори Теодора Гандова, която заяви, че партията няма да има едно, а много лица в областта и те ще бъдат представени по-късно.

По време на срещата се изясни и това, че към момента все още не е готова платформата на „Да, България!“, но скоро и тя ще бъде представена, тъй като усърдно се работи по създаването ѝ. Към момента тече подписка за регистрация на младата партия за извънредните парламентарни избори. Тази вечер в Пазарджик подписката се увеличи с над сто имена.