За първи път в историята на турнирите по надтегляне с коне ще се проведе надпревара с тежковозни породи, разделени според теглото си в 7 категории. Това ще се случи навръх Тодоровден (4, март, събота) в село Калугерово, където през последните години се събира най-многобройната публика за празника на конете – над 15 000 души, съобщи Информационен център Калугерово.

От сега е ясно, че наградният фонд ще счупи всички рекорди в различните конни дисциплини. Голямата награда този път в томболата само се загатва чрез плакат, който вече се отпечатва с полегнала жрица върху жребец. Не става ясно, дали фризиецът или красавицата ще се разиграват в колелото на късмета.

Типично за домакина на празненството Руси Матракчийски, който е най-големият собственик на коне от порода Тежковоз у нас и организатор на най-масовата Тудурица, програмата на празника предвижда многобройни атракциони фолклор, чевермета, детски кът, забави, ВИП шатра за гости, пресцентър и директно телевизионно излъчване.

Категориите при тежковозите са:
I категория, коне до 500 кг
II категория до 600 кг
III категория до 700 кг
IV категория до 800 кг
V категория до 900 кг
VI категория до 1000 кг
VII категория до 1 100 кг (конете с лично тегло над 1 100 ще се дотоварват с тежестта надхвърляща килограмите им в категорията)