* Снимка – КЛУБ Z

Ана Гройс, PZdnes.com

Днес е ден на пчеларите, Църквата почита св. Харалампий. На днешната дата своя имен ден празнуват всички, които носят имената: Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо и Валя.

На 10 февруари православната църква почита св. Харалампий – християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести.  На днешния празник, жените месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

Св. Харалампий е покровител на пчеларите, затова и днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите. Традицията повелява днес в църквата да се занесе мед за освещаване, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед придобива лековити сили и се пази за специални случаи. Ако някой се разболее, той трябва да вкуси от него, за да оздравее бързо.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден и Чуминден. Според поверието, за да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден, освен да омесят питката и да я занесат в храма за освещаване.

На 10 февруари почитаме също и св. Валентина, за която се знае само, че е живяла през 4-и век в околностите на гр. Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесе жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това е обезглавена.