По обвинителен акт на Районна прокуратура-Велинград е осъден 63-годишният Х.Б. за това, че в условията на продължавано престъпление е държал акцизни стоки без бандерол на обща стойност 5 365 лева – престъпление по чл.234 ал.1 във връзка с чл.26 ал. 1   от Наказателния кодекс. След одобрено споразумение Районен съд-Велинград му е наложил наказание от четири месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи при първоначален „строг“ режим.

На 6 юни 2016 г. в гр. Велинград, в търговски обект-заведение, служители на МВР извършили проверка. Те установили, че в склад на приземния етаж Х.Б. държал и съхранявал  в пластмасови туби и бидони алкохол  без акцизен бандерол. Той не  представил документи за платен акциз и го предал доброволно. Според експертизата общото количество на иззетия алкохол е 187 литра на стойност 1513 лева.

На 21 юни 2016 г. в гр. Велинград служители на МВР извършили проверка в същия обект, като открили в два полиетиленови чувала множество пликове, съдържащи  ситно нарязана жълто кафява листна маса, с характерен мирис на тютюн.  Х.Б. нямал документи, удостоверяващи произхода му и такива за платен акциз и го предал доброволно. Заключението на експертизата сочи, че общото количество на иззетия тютюн е 19 кг. на стойност 3 852 лева.

Х.Б. е имал и предишно осъждане. Споразумението е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.