14малешкова

По отколешна традиция днес жители и гости на град Ветрен отбелязаха празника на виното и лозята – Трифон Зарезан. И тази година организаторите начело с кмета на Ветрен Радослав Лютаков се бяха постарали, за създаването на празнична атмосфера, за дошлите на площада стотици жители и гости на града. Да я споделят  тук дойдоха и зам.-кметът на Община Септември Даниела Малешкова, общинският съветник Кирил Тодорин, общественици и бизнесмени.

14малешкова1

Първи приветствие към присъстващите направи кметът на Ветрен Радослав Лютаков.

14малешкова2
„За мен е изключително удоволствие да ви поздравя с Деня на лозаря и винаря. Трифон Зарезан е един обичан и почитан български празник, жизнерадостен и изпълнен с надежда за плодородие, спорна работа и добри дни за лозарите и винарите”, отбеляза в словото си Лютаков.
От своя страна Даниела Малешкова също поздрави присъстващите „Празникът, почитан от всеки българин носи надежда за берекет и спорна година. Пожелавам тази година да бъде здрава, успешна и с богата реколта за всички лозари и винари”, заяви г-жа Малешкова.

Ветренци и техните гости бяха поздравени и от съветник Кирил Тодорин. „Винопроизводството е едно от най-ценните неща в нашия край, защото имаме традиции, а земите ни раждат най-вкусните и богати гроздове и в духа на традицията, да си пожелаем от всяка лоза по чувал с грозде! Честит празник!”, обърна се към съгражданите си Кирил Тодорин.

След официалните слова и много съдържателната музикална програма настъпи моментът за връчване на наградите в традиционния конкурс за Цар на виното. Със специални грамоти бяха отличени всички класирали се участници от 1-во до 3-то място в различните категории. Тази година за Цар на виното беше провъзгласен Атанас Биков, който стана първенец в класацията за бялото вино и сортовите вина.

14ветрен
За епилог на празничната програма на площада градоначалникът на Ветрен Радослав Лютаков поведе дълго право хоро, в което се включиха и не малка част от присъставащите.

14ветрен1

Малко по-късно в местността „Турбаница“ между Ветрен и Славовица се състоя и традиционният ритуал по зарязване на лозите. Там се бяха събрали хора от цялата община и дори гости от София, Бургас и Стара Загора, видя нашият екип. Зарязването на лозите беше предшествано от водосвет за здраве и берекет, отслужен от отец Любомир Чавдаров и отец Васил Махалджийски.

Веднага след водосвета се състоя и традиционният ритуал по зарязване на лозите. С пожелания за здрава година и богата реколта първите лозници зарязаха зам.-кметът на Септември Даниела Малешкова и градоначалникът на ветренци Радослав Лютаков.

14карабунар

 Денят на лозаря и винаря беше отпразнуван подобаващо и в село Карабунар. Там официален гост на празника беше зам.-кметът на Общината Даниела Малешкова. Тя награди призьорите в надпреварата за „Цар на виното” в компанията на местния кмет Иван Каменарски.

14кара

От Карабунар Даниела Малешкова се отправи към ресторанта на кооперацията в село Славовица, за да поздрави за Трифон Зарезан и местните кооператори.

Всяка година в землището на Славовица се обработват над 1200 декара първокласни лозя. Отглеждат се традиционни сортове грозде – мавруд, каберне, памид и мерло. „Знаем, че миналата година беше успешна за вас. Пожелавам ви тази да бъде още по-успешна и плодородна, за да почувствате удовлетворение от труда си“, обърна се към кооператорите Даниела Малешкова.

14славовица

От своя страна шефът на местната винарска изба и председател на кооперацията Иван Костов си пожела „пробив на европейския пазар, съвсем скоро“. „Нека да се роди много грозде, да направим много вино и колкото пъпки по лозите, толкова бъчви в мазите“, заяви в приветствието си Иван Костов. Преди зарязването на лозята, отец Трифон отслужи молебен за здраве и богата реколта през новата стопанска година. Сред гостите на тържеството бяха бизнесмени, приятели и партньори на винарската къща в село Славовица. След края на официалната част, Трифон Зарезан продължи в ресторанта на кооперацията с много вино, мезета и музика.