Кметът на общината Септември Марин Рачев, който присъства на цялата Света Литургия послучай десетата годишнина от интронизацията на митрополит Николай в Пловдив, подари на владиката букет цветя, бутилка от първокачественото вино на Георги Секулов – победителят в най-тежкия клас от Празника на виното(този за червени трапезни сортове), както и специална пита, приготвена от Лили Вукодинова от Септември.

14николай1

В град Пловдив Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополитите-членове на Св. Синод – Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприан, гл. секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим ведно с представители на Поместни православни църкви-сестри: Високопреосвещения архиепископ на Йопия Дамаскин от Йерусалимската патриаршия, Високопреосвещения Борисполски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия,

14николай3

Високопреосвещения митрополит на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин от Гръцката православна църква, архим. Филип (Василцев), предстоятел на Руското подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх Даниил, както и епископи на БПЦ, НВ царят на българите Симеон II, множество игумени на манастири, духовници, монашестващи, представители на държавността, църковнослужители и миряни взеха участие във всерадостните духовни тържества в чест на светителя-хирург и архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец, както и в отбелязването на десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай.

14николай4

В същия ден в препълнения митрополитски храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив бе отслужена тържествена архиерейска съборна св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит. Бяха изнесени светите мощи на св. Лука, изповедник на св. Православие и Чудотворец-лечител, за поклонение от страна на вярващите, за духовно и телесно изцеление, за укрепване и възрастване в св. православна вяра.

14николай5

 

В края на св. Литургия Светейшият патриарх Неофит отправи поздравително слово към Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, в което подчерта: „С радост днес можем да кажем, че поглеждайки назад към изминалото вече първо десетилетие от митрополитското Ви служение Вие сте принесли богат плод (Йоан 15:5) и сте положили добра основа за още много, което ще доразвивате и ще надграждате и занапред, имайки неизменно на Ваша страна и Божията помощ, и любовта на поверения Ви клир и църковен народ.

14николай6

 

От името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и от Свое име Ви пожелаваме Бог да Ви дарява с още много здраве и мъдрост, та годините на архиерейското Ви служение бъдат все така доброплодни! Нека и занапред светата Пловдивска епархия продължава да се издига в постоянен възход под неуморните Ваши архипастирски грижи!“, след което обяви решението на Светия Синод на Светата Българска православна църква за връчване на митрополит Николай орден Св. Йоан Рилски Чудотворец – първа степен за цялостната му църковна дейност и по случай 10 години от интронизацията му за Пловдивски митрополит.

От името на Украинската православна църква и лично на нейния първойерарх Високопреосвещеният митрополит Онуфрий, на митрополит Николай бе връчен орден „Св Йоан Богослов“.

В своето слово-отговор Пловдивският митрополит Николай благодари за награждаването му с високото отличие на БПЦ ордена „Св. Йоан Рилски” 1-ва степен и подчерта: „Благодаря на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и на моите събратя епархийските митрополити – членове на Светия Синод на Българската Православна Църква за братското им разбиране и всегдашната тяхна подкрепа, за насърчението на скромните ни трудове.

През каквито и перипетии да е минавал, под какъвто и да е натиск да е бил подлаган, Светият Синод на родната ни света Църква винаги е бил сплотен и единен в отстояването на чистотата на православната вяра. За мен е чест да принадлежа към състава на Свети Синод, чието единодушно решение и достойна догматична и канонична позиция във връзка със събора на о-в Крит от миналата година ще бъде вписано в аналите на църковната история на цялата Света, Вселенска и Апостолска Църква. Вярвам и съм убеден в това“, рече пловдивският митрополит Николай.

След края на събитието стотици православни християни се струпаха около Светейшият Български патриарх Неофит и Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, за да ги поздравят и получат тяхното благословение.