„Впечатлен съм от Пазарджик и вашите деца, браво!“ – това е впечатлението, което е изразил руския посланик Анатолий Макаров пред децата и представителите на Асоциация Витязи – Хан Аспарух“ при днешната си визита в Пазарджик.

След официалното посрещане на гостите пред сградата на Асоциацията в Пазарджик, деца-членове на организацията и техните гости се качиха в обзаведена класна стая с компютри, монитори и принтери подарени от посолството на Русия в България. Бюрата, столовете и етажерките са закупени от Георги Делчев. За откриването на образователния център дете в руска носия и дете в българска носия държаха лента, която бе прерязана от г-н Макаров, Анатолий Анатолиевич.

Събитието е открито от председателя на асоциацията Албена Гълъбинова. Официален гост присъстващ на срещата бе председателят на международната асоциация „Витязи“ в Русия – Николай Николаевич Немчинов.

Две деца рецитиха стихове на Александър Пушкин. Последват приветствени слова от нашата огранизация „Витязи -хан Аспарух“. Семейство Делчеви дариха на гостите от руското посолство български сувенири. Гостите от посолството подариха ценни руски книги на Асоциацията. Официален гост на тържеството бе Таня Благова директор на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, която произнесе слово.

Гимназията и организацията съвместно развиват дейност и заедно с учителката по руски Чолакова , която създава клуб „Ал.Пушкин“.

В конфернтната зала от Благовеста Симонова бе представена презентация на деца от организацията на тема: „Дипломацията от миналото и настоящето“. Бе проследено развитието на дипломацията от миналото до днешни дни, като бе включена и руско-турската война от 1878 г., подписването на Сан Стефанския мирен договор от граф Игнатиев.

Посланика Макаров запозна децата с интересни моменти от живота на един дипломат, за неговата дейниост, ролята му, взаимоотношения между държавите. Проведе се беседа, която бе интересна и за двете страни.  Свързано с деня на дипломацията в Русия – 10 февруари.

Немчинов връчи грамоти на българската организация и на Георги Делчев грамоти от Московската Дума и от Департамента на националните политики на град Москва.

Макаров произнасе топли думи за организацията, той е силно впечатлен от нея.

17брок11 17младенов17павлов- младенов