Трима от водачите в листите за предстоящите на 26 март избори за народни представители вече са известни, след като от неделя насам БСП, ГЕРБ и Патриотичните сили ги обявиха. До старта на същинската кампания остават девет дни, в които и останалите основни играчи трябва да посочат на кого са заложили по регионите.

11славчо

Първи представиха своя водач от БСП, това стана още миналата неделя. Платформата на партията е реалистична, напълно изпълнима, непопулистка, стратегическа, добре разчетена във финансов план, със социален характер, заяви Славчо Велков по BG on AIR, часове след като името му бе оповестено. Бях поканен от лидера на БСП да вляза в политиката и аз приех, едва когато се запознах подробно с предизборната платформа на левицата, добави той.

Иначе е роден във Велинград, завършил е военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново, Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Служил е в различни поделения на БА на командни длъжности. През 1983 г. постъпва на работа в Министерство на вътрешните работи, където е работил на различни длъжности до главен секретар на министерството. Той е бил и ръководител на група за противодействие на въздушен тероризъм и осигуряване на полети в Близкия изток, Африка, Азиатско-тихоокеанския регион. Работил е в различни дипломатически мисии на България зад граница – Гвинея, Бейрут, Ливан, Тунис- с дипломатически ранг аташе.

Велков е работил и като анализатор към Центъра за близкоизточни изследвания за Иран, Ирак, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства. Преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в програми Дипломация и Международни отношения. Той е консултант и преподавател в Военномедицинския отряд за бързо реагиране към Военномедицинска академия, чете лекции в университет Хумболт в Берлин, автор е на над 100 публикации. Член на управителния съвет на Асоциацията на завършилите колежа по отбрана на НАТО в Рим. Велков е бил зам.-председател на Съюза на патриотичните сили и военните от запаса. Ползва руски, френски и арабски език.

22захариева

Единствената до сега дама – водач е ексминистър на правосъдието Екатерина Захариева. Тя наследи поста от Христо Иванов, който напусна правителството по своя воля, а сега оглавява най-новата политическа формация „Да!Блгария“. Екатерина Захариева е родена и отраснала в Пазарджик, тя е завършила ЕГ“Б.Брехт“, владее немски и английски език. Магистър е по право от ПУ“Паисий Хилендарски“ в Пловдив. Кариерата си започва като адвокат, но впоследствие е назначена в правния отдел на Министерството на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента. През 2013 г. бе назначена за вицепремиер в служебното правителство на Марин Райков, като пое и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. А във второто правителство на Бойко Борисов оглави Министерството на правосъдието.

17станилов Третият водач станал известен днес е проф. Станислав Станилов, който за пореден път ще поведе патриотите към Парламента. Големият му недостатък обаче е, че след като влезе в Народното събрание – забравя къде е Пазарджик, коментираха запознати с делата в партията.

Според предварителните нагласи, вторият от листата също щял да бъде „спуснат“ от София, едва третото място е отредено за пазарджиклия и най-вероятно това ще бъде Благо Петров.