Ден за размисъл освен в Мирянци днес е обявен в още четири населени места в страната преди частичните кметски избори. Утре ще се проведат частични кметски избори в 5 населени места в страната – в 1 община и 4 кметства. 

Частични кметски избори в пазарджишка община ще има в село Мирянци. До тях се стигна, след като избраният през 2015 г. кмет на селото Атанас Минчев подаде оставка, като посочи в мотивите си лични причини. Единственият кандидат за кметския пост е независимият Христо Христов, подкрепен от Коалиция „Тодор Попов за Пазарджик.“

Избори за кмет ще се проведат в Община Кубрат, област Разград, където кметът бе освободен от поста си поради влязла в сила присъда. Избори ще има и в село Лом Черковна, община Бяла, област Русе. До избори там се стигна, след като кметът почина на 15 септември тази година. В още едно русенско село ще се проведат избори за кмет – в село Глоджево, община Ветово, след като кметът Илхан Абтиходжев от ДПС подаде оставка през ноември 2016 г. Избори за кмет ще се проведат и в село Градница, община Севлиево, област Габрово. До предсрочния вот се стигна, след като ОИК Севлиево прекрати предсрочно правомощията на избрания през есента на 2015 г. Сезгин Моллов заради влязла в сила присъда за шофиране след употреба на алкохол.

В деня за размисъл е забранена всякаква политическа агитация. Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.