Източи се още една седмица от живота ни. Никой не знае кога ще го споходи краят, но пък със сигурност всеки може да помисли за настоящето. Сега, в мързеливата събота. Задушница е. По ирония на съдбата съвпада с деня, в който са обесили Васил Левски. Не са известни много от нещата, които той казва на своите сънародници, когато организира революционната мрежа. Известни са негови записки. Една от мислите, които той си е записал гласи: Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ. Не е уточнил какво го е накарало да стигне до този извод, но то и без друго си е ясно. И още: Дела трябват, а не думи.

Така си е, обаче как да го обясним на нашите политици?

От ден на ден, от нощ на нощ думите им стават все повече и повече, все по-фантасмагорични и все непремислени. Чета ето това:  

„ГЕРБ смята да бори демографската криза чрез въвеждане на така наречения тридетен модел и заплати за бабите, които гледат внуците си. Партията предлага и държавна подкрепа за раждаемостта. Това обяви във Велико Търново бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР. Борисов изтъкна, че на всяка баба и дядо, които си гледат внучето, може да се плаща по минимална работна заплата по европейски фондове. Той подчерта също, че парите за увеличение на учителските заплати не са обещание, а факт. Средствата за двойното увеличение щели да дойдат от пресечената контрабанда.

ГЕРБ ще настоява за спиране на социалните помощи за семействата, които не пращат децата си на училище. Бойко Борисов обясни, че принудата да учиш е инвестиция, която се изплаща. Той подчерта, че думата „принуда“ не е лоша, защото за да се квалифицираш, трябва да си грамотен. Борисов предупреди, че с машинното гласуване „може да се случи голяма беля“ заради възможни манипулации.

Източник – ТУК

Честно казано започвам да се чудя, от къде му идват на г-н Борисов тия факсове в главата? Не успях да намеря нито една европрограма, в която пише, че ще плащат на пенсионерите, за да си гледат внучетата. В Брюксел трябва да се замислят по този въпрос. Само не знам по коя приоритетна ос и от коя оперативна програма, де.

Също така се питам защо като ГЕРБ управляваше до преди няколко месеца не вдигна заплатите на учителите? А това за социалните помощи, мисля, се прилага вече. Но и на този метод се намира колая, от учителите. Защото те са на делегирани бюджети и нямат полза от празни чинове. А като са празни пак се пишат за пълни, защото иначе им се реже бюджетът. Та в ГЕРБ трябва да помислят за друг чалъм за насърчаване на посещаемостта в училище.

Цялата управленска програма на ГЕРБ – ТУК. В нея не пише нищо за бабешките заплати. Пише, че ГЕРБ ще изграждат ведомствени детски градини, за да могат майките хем да работят, хем да си наглеждат отрочетата.

„Шест мерки за растеж на икономиката, 10 мерки за намаляване на бюрокрацията и 18 мерки срещу спиране на кражбите. Прозрачни и публични процедури за избор на регулаторни органи, нови правила за обществените поръчки, повече пари за наука, увеличаване на приходите от данъците, повече електронни услуги, реформа на статута на държавния служител, промяна на законодателството за несъстоятелността и предвиждане на възможност за личен фалит.“ – това са акцентите на предизборната програма на „Да! България“

И още: „Нашата първа цел е да запушим дупките, да спрем кражбите и да съберем парите от данъчните измами. Това би донесло около 4 млрд. лв допълнително в държавния бюджет. След това да преструктурираме българската икономика, която сега се осланя на използване на обществени поръчки и евросредства, така че да разчита на предприемачество и експорт. Тогава предвиждаме бюджетни излишъци и ние няма да ги раздаване на нерегламентиран прицип, а ще намалим данъците и мярката 18 % ДДС ще бъде съвсем нормална“, коментира Петков във връзка с идеята появила се миналата събота на събитие на „Да, България“ във Варна ДДС-то да бъде намалено с два процента.“

Нищо лошо не мога да кажа до тук. Даже и да искам да се заям. Ама пак ми се причуват думите на Левски: Дела трябват, а не думи. Цялата програма и пресконференцията от днес – ТУК, пресконференцията започва след третата минута на записа.

През тази седмица стана ясна и програмата на БСП и в нея лайтмотивът е:“8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Средствата за постигане на тази цел: – решителни действия срещу мафия и битова престъпност; – държавна грижа за българската икономика и про- изводство, за българското земеделие; – образование, което гарантира грамотност, работа в България и създава кадри за икономиката; – здравна система, до която всеки българин има достъп; – култура и духовност, които градят ценностна система; – сигурност на границите и във всеки дом.“

И как ще стане всичкото това реалност? Вижте – ТУК

Знам, че ви писна от предизборни програми, но е добре да знаете кой какво обещава. Иначе може и да сгрешите при избора. Знам, че десен избирател няма да хукне за лява идея, нито пък ляв ще рипне в десния сектор, но има една доста сериозна прослойка от населението, която не гласува или изобщо не се интересува от изборите и това, което говорят кандидат – управляващите. За тях пиша всичко това и пускам тези линкове. Пък и за всички останали.

„Нова Република“ тихичко мърмори срещу корупцията, тежка партийна администрация и некомпетентното досегашно управление. Най ми хареса ето този цитат от тяхната предизборна платформа:

„Основен проблем във всички региони на страната е състоянието на уличната мрежа. Основно оплакване сред хората е липсата на справедливо разходване на средствата от местния данък МПС, който те редовно заплащат и който ежегодно расте, а проблемът с дупките по улиците не е решен. На практика общините събират високи данъци, които не отиват по предназначение – за подобряване на инфраструктурата, за изграждане и ремонт на пътища, за светофари и маркировка, а се използват съобразно решенията на администрацията за покриване на други нужди“.  Имат интересни идеи, а за да разберете за какво иде реч, трябва да им изчетете цялата програма – ТУК

Утре трябва да станат ясни пълните листи и програмата за управление на „Обединени патриоти“.